Norska skoleboller på 17 maj
Förberedelser:
Tillagningstid:
Total tid:
Portioner: 25
- 50 gram jäst
- 125 gram smör
- 3.5 dl mjölk
- 1 dl socker
- 0.5 tsk bakpulver
- 12 dl vetemjöl
- 1 st ägg, till pensling
- 5 dl vaniljkräm
- Glasyr:
- 3 dl florsocker
- 2 msk äggvita
- kokos, att doppa bullarna i
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smält smör, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
- Smula ner jästen i degbunken och tillsätt den ljumma mjölkblandningen.
- Rör om tills jästen löst upp sig.
- Blanda ner socker och bakpulver och tillsätt mjölet i små omgångar.
- Arbeta ihop degen så den precis släpper från bunken.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Vispa upp vaniljkrämen medan degen jäser.
- Dela upp degen på bakbord, och knåda ut samt dela i ca 25 små bollar.
- Rulla till små bollar och gör en liten grop i mitten, fyll med vaniljkräm.
- Låt bullarna jäsa ca 20 minuter, pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i nedre delen i ugnen i ca 10-12 minuter.
- Låt bullarna svalna, pensla på florsockersmeten och doppa bullarna i kokosflingor.
Recipe by Hötorgshallen at https://hotorgshallen.se/lander/norge/recept-pa-norska-skoleboller-pa-17-maj/
3.5.3226