Handlare

erna, blomstren, krispigheten i luften – få

Klassiskt fjällsnacks: torkat renkött från Hellbergs fågel & vilt

Det är lätt att glömma bort de fantastiska vidderna av fjälltoppar och porlande bäckar som finns uppe i norra Sverige. Färgerna, blomstren, krispigheten i luften – få saker slår en fjällvandring under årets varmare månader. Vill du ha ett riktigt praktiskt snacks till din fjällvandring är ett paket torkat renkött från Hellbergs fågel och vilt ett ypperligt sådant. Hyvla små bitar med en kniv och ät som chips, eller skär ner små bitar i en […]

Klassiskt fjällsnacks: torkat renkött från Hellbergs fågel & vilt Läs mer »

Fira Sveriges nationaldag med grillad tonfisk från Fiskeläget

I morgon är det Sveriges nationaldag, och även om vi i Hötorgshallen har en lång lista på andra länders nationaldagar som vi firar kanske minst lika mycket, så är det en bra dag att skämma bort sig med en riktig festmåltid på! Hos Fiskeläget i Hötorgshallen kan du köpa massor av olika färska fiskar och skaldjur. Ett av deras tips inför nationaldagen (eller bara en helt vanlig grillkväll) är att grilla tonfisk. Kombinera den med

Fira Sveriges nationaldag med grillad tonfisk från Fiskeläget Läs mer »

ansar surdegsbaguetter med festligt dekorera

Handlarintervju med Thelins

För bara ungefär två månader sedan öppnade Thelins en egen butik nere i Hötorgshallen. Här dansar surdegsbaguetter med festligt dekorerade tårtor, frukostfrallor ihop med muffinsfrestelser. Dessutom bakade på ekologiska råvaror. Jag frågade Jacob Christersson som är en av ägarna till butiken några korta frågor. Hej! Vilken är din personliga favorit från butiken? Rågsurdegsbrödet med valnötter. Ett bröd som är luftigt inuti och med en krispig skorpa på utsidan. En upplyftande smak! Vilken är kundernas favorit

Handlarintervju med Thelins Läs mer »

Fira Italiens nationaldag 2 juni med buffelmozzarella

I morgon den 2 juni är det nationaldag i Italien – en perfekt ursäkt att frossa i detta lands delikata mat! Om jag bara fick välja ett land att äta mat ifrån resten av mitt liv skulle det definitivt vara Italien. Och fick jag bara välja EN ingrediens skulle det utan tvekan vara mozzarella. ”En mozzarella om dagen håller doktorn borta” är något av mitt motto. Det enklaste – men åh så gott – är

Fira Italiens nationaldag 2 juni med buffelmozzarella Läs mer »

Handlarintervju med Carls Deli

Carls deli är en ny handlare i Hötorgshallen men redan en självklarhet för många kunder. 2012 slog de upp dörrarna första gången, då med den delispäckade butiken som sedan även utökades med en tillhörande restaurang mittemot diskarna. Lunchtid är delin full av liv och rörelse gästernas bord pryd av utsökta ost- och charkbrickor, italienska grytor och vällagade pastarätter. Därtill har de ett superinspirerande instagramkonto, väl värt att följa om du gillar vacker design och deliciösa

Handlarintervju med Carls Deli Läs mer »

så många kalas och bröllop denna tappra tår

Hallonmaräng, somrig tårta från Gateau

På fluffiga marängmoln vilar hallonkronan som en gloria – det är naturligtvis tal om den klassiska hallonmarängen från Gateau. Tänk så många kalas och bröllop denna tappra tårta har räddat. Enligt wikipedia äts tårtor främst för att fira något eller förgylla tillvaron. Detta ädla syfte kan väl även appliceras på sommareftermiddagar, för vad annars behövs firas än värme, ljus och gröna innergårdar? Sockerkaksbottnen är fylld med vaniljgrädde och hallon och överdragen med italiensk maräng Studentbuffé-redo!

Hallonmaräng, somrig tårta från Gateau Läs mer »

eras specialitet är mezerätter. Perfekt för

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus

Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen är som att vandra rakt in i vegetarianernas himmelrike. Deras specialitet är mezerätter. Perfekt för en somrig picknick när du hellre njuter av maten och sällskapet än står och hackar persilja eller mosar kikärtor. En av Bosphorus absolut mest populära mezerätter är deras sallad ”Rostade kikärtor och aubergine”. Salladen innehåller aubergine, rapsolja, kikärtor, kryddor (bl a paprika, vitlök, spiskummin), granatäppelsirap och persilja. Granatäppelsirapen gör att den har en oväntad söt lite kola-aktig smak. En saftig sallad

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus Läs mer »

Handlarintervju med Teboden Charabang

Teboden Charabang i Hötorgshallen är fylld upp till taket av dekorerade plåtburkar fulla av världens alla teer och kaffeblandningar. Hit går du för att fylla lungorna fulla med dofter, munnen fylld med smakkarameller eller för att handla ”gå bort”-gåvan. Teboden Charabang har funnits i Hötorgshallen sedan 1958, och som tur är råkar jag komma förbi just när en av ägarna Siv Jarnebäck står och skopar det klassiska piccolinokaffet i en stor träkista. ”Dofta!” säger hon

Handlarintervju med Teboden Charabang Läs mer »

k väl ordet tillverkat - de gör nämligen all

Handlarintervju med Master Kebab/Hisar Fastfood

Master Kebab är en av Sveriges första kebabrestauranger, redan 1979 slog de upp portarna i Hötorgshallen och sedan dess har de dagligen tillverkat och sålt en av stans godaste kebaber. Märk väl ordet tillverkat – de gör nämligen all kebab helt från start på plats i Hötorgshallen och med jämna mellanrum ser man en kebabstock (cylindern med nötkött runtomkring) rullas genom saluhallen för att sedan fyllas på och grillas till perfektion i butiken. För lite

Handlarintervju med Master Kebab/Hisar Fastfood Läs mer »

Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvi

17 maj, Norges nationaldag

Minifest för vårt söte syskon i väst. Saftig så kallad Mugnani forte från Österqvist i Hötorgshallen, en stark knubbig salami med tydlig skärpa som passar utmärkt till spekebordet. På söndag den 17 maj är det dags för våra norska vänners största högtid: den norska nationaldagen. Det kanske känns tidigt att börja planera detta en vecka i förväg men i Norge har planerna sannolikt lagts för månader sedan, den ”syttende mai” är nämligen inget att ta

17 maj, Norges nationaldag Läs mer »