Prima Burek och filodeg till filopaj

Har du smakat en riktigt välbakad och krispig filopaj någon gång? Det är bland det godaste som finns. Så goda är pajerna att de äts både till frukost, lunch och middag på Balkan. Det allra viktigaste för en filopaj är att den är dagsfärsk. Filodegen ska vara knaprig och luftig, inte seg eller papperslik i bladen.

Tunna lager men tung fyllning, ungefär så. Prima Delikatesser bakar pajer lika ofta som sockerbagaren i staden, ni vet hen som bakar kakor mest hela dagen? Ugnen går varm och doften sprider sig behagligt över gångarna på nedre plan. “Vad är det som doftar!?” utbrister en och annan kund som stigit ur hissen från Sergelgatan.

Burek kallas de i Serbien, och de finns i en hel radda med olika smaker hos Prima Delikatesser. Till exempel nötfärs, spenat och fetaost, potatis och zucchini samt klassikern: fetaost. Den som vill baka själv kan dessutom köpa hem handgjord filodeg hos Prima. För under en femtiolapp får du så många blad att du kan klä in en hel ugnsform med krispiga filoplattor.

En liten film från Prima Delikatesser i Hötorgshallen som visar hur du gör korvpiroger med filodeg. Du hittar dem på Hötorgshallens nedre plan.