Finsk julmat hos Finska butiken


Julstjärnor har fler användningsområden än att bara pynta fönstren. De här drömmiga varianterna görs direkt i butiken av smördeg som viks ihop och en klick krämig plommonsylt i mitten. Mums! Kostar 20 kr/st.

finsk-jul-2
En av Finska butikens absoluta storsäljare under julen är deras piroger; rispirog med vete, rispirog med råg, potatispirog, morotspirog med ris. Hallen-gjorda och kostar 13 kr/st.

Till höger i bilden ser du Fazers sockriga marmeladkulor Finlandia. Snask med klass! Jag skulle vilja påstå att de är det optimala nyårsgodiset när du vill imponera och samla lite vuxenpoäng. Och så är de ju dessutom vackra som dekoration!

Muminburk – finsk jul i Finska butikenJulklappar och gåbort-presenter med finsk touché. Muminburken kostar 179 kr och är en jubileumsburk innehållande gulliga Muminkex.

mumincitat-2Jullådor i Finska butiken Hötorgshallen
De finska jullådorna är omåttligt populära. Finska butiken säljer både kålrotslåtdor, morotslådor, potatislådor och leverlådor. 47 kr/st. Självklart har de även ett utbud av köttprodukter som den typiskt finska knack-korven, och gråsaltad skinka. Men mer om skinkan kommer i ett separat blogginlägg.

För att riktigt komma i finsk julstämning rekommenderar jag att lyssna på Tove Janssons fantastiska julsaga Granen. Älskar hennes finlandssvenska och vackra språk om yrvakna Mumintroll mitt i vintern. Lyssna här:

Glöm inte! Finska butikens juliga varor är oerhört populära så dubbelkolla gärna med dem innan du reser omvägar, för att vara säker på att de har kvar just den varan du är ute efter. Om du vill göra en julbeställning är sista datumet 11 december, så skynda skynda 🙂

Hyvää Joulua alla Mumintroll och Snorkfröknar!