Finland

uneberg var finlandssvensk och skrev vackra

Fira Finlands nationalskald med Runebergstårta

5:e februari firas Runebergsdagen till minne av Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Runeberg var finlandssvensk och skrev vackra dikter och lyrik om framför allt den finska naturen. På Runebergsdagen är det tradition i Finland att man äter den traditionella Runebergstårtan, som det sägs att Runeberg själv ska ha ätit dagligen. En Runebergstårta är gjord på mandel eller hasselnötter, ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt. Mums! Se, hur herrlig solen träder […]

Fira Finlands nationalskald med Runebergstårta Läs mer »

Finsk soppa på surmjölk och kaffeost

Jag är precis hemkommen från stelfrusna landskap och bastubad i Seinäjoki i Södra Österbotten, Finland. Hos familjen Koskenkorva (ja, de hette faktiskt så) blev vi bjudna på klassisk redig finländsk husmanskostbuffé. Den roligaste maten var nog sillen inlagd i gin eller vodka, och surkålen kokad i öl. Varför? Jo för att de finska männen tyckte denna mat var äcklig och enda sättet att få dem att äta upp var att blanda den med alkohol, förklarade vår värddam.

Finsk soppa på surmjölk och kaffeost Läs mer »

a och hennes systrar som jobbar i butiken fö

Hernekeitto med Papuska – finsk ärtsoppa med ylikypsä kylkisilavaa (sidfläsk)

Hernekeitto – finsk husmanskost när den är som bäst! I Finska butiken i Hötorgshallen hittar nostalgiska finska hjärtan produkten Papuska, torkade matärtor till traditionell ärtsoppa. Rosanna och hennes systrar som jobbar i butiken föreslår att den tillagas tillsammans med deras sidfläsk som är så rökigt, saftigt och mört att den mest inbitna baconvägraren blir pånytt-frälst. Ett halvt kilo ärtor kostar enbart 25:- och sidfläsket ligger på 30:-/hg i bit. Fram med fin-faten och silverskedarna! De

Hernekeitto med Papuska – finsk ärtsoppa med ylikypsä kylkisilavaa (sidfläsk) Läs mer »

Valborg är en svag högtid i Sverige när det

Valborg à la Finland – trassliga struvor, munkar och sima

Vacker vy över Helsinki, av Tuulia Kolehmainen. Valborg är en svag högtid i Sverige när det kommer till mat. Vi fokuserar på det drickbara och kanske något grillat (eller bras-bränt snarare) till det. I Finland däremot är det mer festlig förtäring som pågår! Det dricks Sima och äts munkar hos våra grannar i öst och den stora frågan är: varför har vi inte tagit efter denna fantastiska mattradition? Eftersom att Hötorgshallen är hela världens saluhall

Valborg à la Finland – trassliga struvor, munkar och sima Läs mer »