ör och mesost består ursprungligen av getmes

Mesost och messmör av getmese

hotorgshallen-mesost-4
I lördags var det messmörets dag, men eftersom vi missade det firar vi med denna söta, märkliga men beroendeframkallande lilla produkt hela veckan istället. Messmör och mesost består ursprungligen av getmese vilket är vassle från getmjölk. Beroende på hur länge man kokar mesen så påverkas konsistensen och avgör om det blir bredbar eller fast mese – och alltså skillnaden mellan det vi brukar kalla för messmör och mesost.

hotorgshallen-mesost-7 Mese har funnits ända sedan vikingarnas tid, främst i Jämtland, Härjedalen och norska Tröndelag.

Mesosten som du köper i en vanlig supermarket består vanligtvis av mese utblandad med komjölk, medan den ursprungliga varianten enbart innehåller getmese. Som tur är har Jacksons ost i Hötorgshallen riktig getmese att njuta av! Just den på bilden kommer från Löts mejeri och kostar 399 kr/kg.

hotorgshallen-mesost-5 I Norge är mese väldigt populärt men går under namnet brunost, oftast utblandad med grädde.

Förutom att hyvla bitar och ha som mellanmål i goda tunnbrödsrullar ihop med mjölk, så passar mese även bra i såser. Ett tips från Jacksons är till exempel att blanda mese och champinjoner i viltgrytan, eller att njuta av den ihop med en vit krämig getost på ett smörgåskex.

För den nördiga: Bloggen Getmese är en hel blogg enbart om getmese för dig som vill lära dig allt och få tips på användningsområden.

EnglishSwedish