Länder

Älgjakten är igång!

Älg- och råbocksjakten är i full gång och snart dignar diskarna hos Hellbergs Fågel & Vilt av höstens fångst. De olika viltdelarna du kan köpa med dig hem är ytter- och innerfilé av älg, rådjurssadel, bog och stek. Då kan du till exempel laga den goda grytan ovan med palsternackssallad och rostad potatis. Eller så kan du njuta av olika vilträtter redan nu i Hellbergs mysiga bistro. Alla rätterna är lagade från grunden av Hellbergs […]

Älgjakten är igång! Läs mer »

Kantarelltoast med rökig Wälderschinken

Det är kantarelltoastens tid att skina. Denna ljuvliga höstskapelse passar till det mesta, och helt för sig själv för den delen. Men alla goda ting är tre som de säger. Denna höst fick Österqvist föreslå ett tillbehör. Låt oss presentera: Österrikiska Wälderschinken. Till synes en vanligt skinka men smaken är saftig, kraftfullt rökig och rustik, perfekt på frukostmackan. Kombinationen smörstekta kantareller och rökigt skinka måste upplevas. En klick crème fraiche, finhackad rödlök och lite persilja

Kantarelltoast med rökig Wälderschinken Läs mer »

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad

Ett fräscht recept som sätter guldkant på helgmiddagen. Det här receptet kommer från Havs egen kokbok. Smaklig öring! Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad Serves: 4 Ingredients </br>Öring: 4 bitar öring à 180 g 1 msk smör 4 dillstjälkar salt och peppar</br></br>Blomkålspuré: 1/2 blomkålshuvud 1 schalottenlök, finhackad 1 vitlöksklyfta, pressad 1 msk matolja 2 dl grädde 2 dl mjölk 1 tsk pressad citron salt och vitpeppar</br></br>Gurksallad: 1/2 gurka 4 rädisor 2 msk smör

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad Läs mer »

Empanadas med Wallenbergare

Trend-pirogen empanadas kan fyllas med det allra mesta. Köttfärs, ägg, oliver, tonfisk, chorizo och wallenbergare. Du läste rätt, Saluplats Husman har tagit fram en egen tolkning av den populära pirogen och kombinerat det bästa från två kök: spanska empanadas med svenska wallenbergare. Utmärkt att äta på stående fot – ett stycke husmanskost i ett smidigt format. Ifall du vill servera pirogen till middag så passar den fint ihop med finhackad rödlök över en klick crème

Empanadas med Wallenbergare Läs mer »

Surkålens säsong – superfood från bronsåldern

Med hösten kommer surkålshuvudena och med dem: de stora grytorna från Balkan. Surkål görs av vitkål som skördas på våren vid Medelhavet, sedan läggs den in och lagom till hösten är de redo att lagas. Surkålen är full med probiotiska bakterier som gör underverk för magen. Att fermentera maten har man gjort sedan bronsåldern och det har varit ett sätt att förlänga matens hållbarhet på, särskilt när skördarna inte har varit lika riklig. På Balkan

Surkålens säsong – superfood från bronsåldern Läs mer »

3 pastarätter du inte får missa i höst hos Carls Deli

Carls deli går du till när du är sugen på riktigt vällagad pasta. Allt lagas från grunden av skickliga kockar som står precis intill serveringsdelen och blickar ut över de lunchande gästerna. Stämningen är verkligen alltid på topp, det enda kruxet är att haffa ett bord då det är fullsatt för jämnan och restaurangen tar inte emot bordsbokningar. Vilket ju är det bästa betyget en restaurang kan få, och dessutom är det rätt demokratiskt: först

3 pastarätter du inte får missa i höst hos Carls Deli Läs mer »

Sensommar-strömming

Än är inte sommaren slut, eller hur? Här kommer ett ljuvligt recept på strömming som du serverar tillsammans med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos. Perfekt en sensommarkväll! Strömming med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos Serves: 4 Ingredients STRÖMMING 600-700 g strömmingsfiléer 1 aska (33 cl) ljust öl 1 tsk salt 23 msk smör 3 dl havregryn till panering</br></br>KARAMELLISERAD RÖDLÖK MED LINGON 2 rödlökar 1 msk olivolja + 1 msk smör 1 msk socker

Sensommar-strömming Läs mer »

3 sensomriga och bäriga efterrätter

De flesta har börjat jobba igen efter semestern och innan man vant sig är man kanske lite extra trött. Därför hittade vi några superenkla efterrätter som förlänger smaken av sommar och är lätta att fixa, kanske av bären du plockat under sommaren? Sandins frukt och grönt har förstås annars plockat dem åt dig. #1. Bär med limeskal Lägg upp valfri mängd blåbär och/eller hallon på varje persons desserttallrik. Riv skal från ekologisk lime i en

3 sensomriga och bäriga efterrätter Läs mer »

Så gör du egen sirap med mynta

Nu prunkar det av grönska i mångas trädgårdar och balkonglådor, och det är dags att skörda örterna av ditt hårda arbete under sommaren. Eller hårt och hårt, mynta växer ju lite som ogräs i Stockholm. Men ogräs är det ju inte, tvärtemot är mynta så väldigt friskt och gott, för att inte tala om hälsosamt (säg hejå till huvudvärk och hudirritation till exempel). Men vad ska en göra med alla blad? Sirap till exempel! Sirap

Så gör du egen sirap med mynta Läs mer »

Sprout salad med rivna brysselkål

Den gröna tallriken tas på största allvar i Kalifornien och olika trender utlöser varandra. Senast var det kale-salladen som dominerade kändisarnas instagramflöden och dessförinnan skulle salladen drickas i juiceform tillsammans med frukt och fibrer. Nu är det sprouts som gäller och brysselkål har blivit den hetaste salladsbasen på östkusten. Brysselkålen rivs i en matberedare och de robusta bladen fångar upp dressingen på bästa sätt. Dessutom håller sig salladen krispig och fräsch, du kan blanda ihop

Sprout salad med rivna brysselkål Läs mer »