Spanien

Fler än 20 länder har anmält intresse fö

Internationella Tapasdagen, 16 juni

Efter mycket om och men är det äntligen beslutat: den tredje torsdagen i juni, det vill säga imorgon, är det världstapasdagen enligt turistorganet Turespaña. Fler än 20 länder har anmält intresse för firandet. De som har semesterkosan inställd på Spanien kan vänta sig goda munsbitar i vanlig ordning men även de som stannar i Sverige kan fira torsdagen med bravur, alla favorittilltuggen finns förstås i Hötorgshallen! Långlagrad Iberico, krämig Manchego och passande Rioja – titta […]

Internationella Tapasdagen, 16 juni Läs mer »

Katalansk gryta med kalvkött från Latinamerikanska livsmedel

Hösten är lång och mörk. Precis som en riktigt god gryta, kokad under lång tid med en djup, vinröd färg. Mustig och mör, om den görs rätt. Men hur görs en gryta rätt egentligen? Hemligheten ligger i ingredienserna menar vissa. En bra köttbit förhöjer hela rätten till exempel. Grytan ovan är tillagad på traditionellt katalanskt vis med kalvkött och karamelliserad lök. Receptet hittade jag här. Såsen är rustik och fylld med smaker som för tankarna

Katalansk gryta med kalvkött från Latinamerikanska livsmedel Läs mer »

Fira internationella tapasdagen

Höstmörkret till ära tycker jag det är dags att duka upp med en riktig tapasmiddag! Idag 22 oktober firar vi internationella tapasdagen och inte helt opassande befinner jag mig i skrivande stund på en tapasbar i Palma de Mallorca i Spanien och tänkte passa på att bidra med lite inspiration. Tapas är ett samlingsnamn för smårätter som ursprungligen kommer från Spanien. Tapas kan bestå av lite allt möjligt, från en liten skål med delikata oliver

Fira internationella tapasdagen Läs mer »

av lufttorkad Iberico-skinka, ljuvliga pinto

Studiebesök på Mercat de l’Olivar i Palma de Mallorca

En av handlarna i Hötorgshallens företagarförening spenderade semestern på Mallorca och passade på att besöka huvudstaden Palmas alldeles egna Hötorgshall: saluhallen Mercat de l’Olivar. Rader av lufttorkad Iberico-skinka, ljuvliga pintox och krämiga röror blänkte i butikernas välfyllda diskar och lokalbefolkningen strosade runt i täta klungor med färskhandlade delikatesser såsom Mallorcansk sobrasada (bredbar chorizo) och beryktade mandelkakor i kassarna. Pata negra-chorizo, krämig Manchego-fårost och berg av saftiga Fuet-korvar hos handlaren Aceitunera Balear. Oliver med musslor, citron-

Studiebesök på Mercat de l’Olivar i Palma de Mallorca Läs mer »

Empanada hos Mi Esquina i Hötorgshallen

Empanada serverad med kryddig chilisås. Pirogen har fått en riktig revival på senare tid. Filo-, smör- och vetedegsvarianter trängs i butikshyllorna, den ena med en delikatare fyllning än den andra. Empanadans ursprung är oklart, vissa menar att det härstammar från det arabiska kökets spenat och fetaostfyllda Fatayer (som finns att köpa hos La Gazelle i Hötorgshallen), och introducerades i Spanien någon gång under 700-talet. Andra menar att dess väg till Spanien gick genom handelsvägarna mellan

Empanada hos Mi Esquina i Hötorgshallen Läs mer »