Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

inspiration kommer från Janne Tuba, i form

Marmorerad Entrecôte från Hötorgshallen

Sommaren dröjer sig kvar – goda nyheter för alla grillfantaster! Med jämna mellanrum kikar vi in på kundernas bloggar för att se vad ni handlat och lagat från Hötorgshallen. Dagens inspiration kommer från Janne Tuba, i form av en riktigt fin marmorerad entrecôte. Deluxe-burgare med grillade, marmorerade biffar. Marmorerat kött innebär att fettet är fördelat mer jämnt över biten, i ett marmorlikt mönster. Det gör biffen både mörare och saftigare och eftersom att fett fungerar […]

Marmorerad Entrecôte från Hötorgshallen Läs mer »

Ta med Kajsas legendariska fisksoppa hem

Kajsas fisk har funnits i Hötorgshallen i snart över 30 år. Deras legendariska krämiga fisksoppa är ett måste för alla Hötorgshallenbesökare om du frågar mig. Hit tar jag själv släkt och vänner som kommer på besök utomlands ifrån och vill smaka svenskt men har redan avverkat/tröttnat på köttbullar. Fotografier från två Kajsas-kunder på Instagram: @pang_xpensive och @aylincaglaatiye. Det bästa är att du även kan ta med dig Kajsas fisksoppa hem – eller till kontoret. Antingen

Ta med Kajsas legendariska fisksoppa hem Läs mer »

Hög tid för kräftskiva – Melanders bjuder på fint kräftfat

Helgerna för kräftskivor börjar gå mot sitt slut – det gäller att ”passa på”, som det så svenskt heter. Snöra kräfthattarna och dra på dig haklappen redan nu i helgen! Både kräftor och tillbehör hittar du i Hötorgshallen (så klart). Melanders firar kräftsäsongen med ett supererbjudande över helgen: köp 3 kg kräftor och få ett kräftfat i porslin utvalt av Leif Mannerström på köpet (värde 399kr). Erbjudandet gäller till 31/8 kl 18:00. Perfekt för helgens

Hög tid för kräftskiva – Melanders bjuder på fint kräftfat Läs mer »

t jobbar kocken Marcy Hassmén som har persis

Zereshk polo ba morgh – kyckling med berberisris à la Piccolino bar

Piccolino Bar med sina charmiga luncher, flörtiga bakverk och delikata kaffebar utgör något av Hötorgshallens hjärta på nedre plan. I köket jobbar kocken Marcy Hassmén som har persiska rötter. I nr 3 av vår kundtidning Hallen bjuder hon på receptet till en typisk persisk maträtt bestående av stekt kyckling med berberisris. Att koka ris på persiskt vis är en vetenskap i sig, men med tungan rätt i mun går det och blir jättegott. Berberisbären adderar en frisk syrlighet till riset – och mängder av

Zereshk polo ba morgh – kyckling med berberisris à la Piccolino bar Läs mer »

Algerisk Merguez från La Gazelle

Merguez är en korv urpsrungligen från Algeriet ”baserad på nöt- och lamm- eller fårkött och kryddad med bland annat spiskummin” om du läser på Wikipedia. Receptet bakom La Gazelles legendariska Merguez i Hötorgshallen är däremot topphemligt. La Gazelle tillagar sina Merguez på lammfärs i egen korvfabrik efter unikt och noga utprovat recept. Resultatet? En himmelsk bästsäljare! Prova själv! Du kan antingen köpa Merguez råa hos La Gazelles Kött och lägga dem i en stekpanna med

Algerisk Merguez från La Gazelle Läs mer »

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen

Italiensk fiskhandlare i Napoli (pescheria) och gata i Positano. Semestern är förbi men matminnena består. Kanske tillbringades semestern vid Italiens kust, ätandes en citronprydd frittura di pesce (friterad fisk) vid hamnen i Napoli, eller kanske har en Caldereta de Langosta (hummersoppa) avnjutits på en strandbar på en Balearisk ö. Den gemensamma nämnaren för mycket av semestermaten, framförallt den som ätits kring Medelhavet, är att den bestått till stor del av fisk. Det bästa med hela

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen Läs mer »

att göra oss båda starkare, piggare och mer

Super-te med chagasvamp

Foto: Dan Kullberg Superfoods är här för att stanna, vi boostar våra humör och kroppar med bär och torkad frukt av alla möjliga slag – chiafrön, bipollen och spirulina-alger har blivit basvaror i mångas skafferier. Förutom att göra oss båda starkare, piggare och mer antioxidanta (om det nu går) så är den mesta supermaten rätt god också, när den tillagas rätt. Att brygga te på nyttigheterna är en av våra personliga favoriter just nu och

Super-te med chagasvamp Läs mer »

Krispig, kladdig och ilande söt - tillsamman

Baklava, det sötaste som finns

Baklavan är en underbar dessert. Krispig, kladdig och ilande söt – tillsammans med kaffe förvandlar den vilken tre-fika som helst till en oförglömlig upplevelse. Framförallt energi- och humörmässigt! Ursprungligen kommer bakverket från det Osmanska riket men idag finns den utbredd över hela Balkanhalvön, Mellanöstern och även in mot Centralasien. Desserten består av flera lager filodeg, ett slags tunna veteplattor. Fyllningen mellan dessa varierar från valnötter och kanel till pistach- och mandelkorn. Bakverket glaseras (och konserveras

Baklava, det sötaste som finns Läs mer »

e har utökat tillagningsmöjligheterna för at

Hav utökar sin serveringsdel

Under sommaren har Hav byggt ut sin bardel för att få fler sittplatser. De har utökat tillagningsmöjligheterna för att kunna bjuda på ännu mer inspirerande maträtter och ökat arbetsflödet för att kunna hantera fler människor. Ett perfekt ställe att avsluta på efter jobbet med några smarriga munsbitar, eller varför inte gå all in och köra kräftskiva i miniformat? Gå på kräftskiva i miniformat hos Hav. Stora burfångade havskräftor (foto från Havs Facebooksida), 530 kr/kg. Hav

Hav utökar sin serveringsdel Läs mer »

rg av kardemummabullar ramar in stenugnsbaka

Instagrambesök hos Thelins

Thelins är en riktigt skattkammare för bröd- och bullfantaster. Berg av kardemummabullar ramar in stenugnsbakade limpor och den ena räksmörgåsen är mer symmetrisk än den andra. Idag är bloggen på instagram-besök hos handlaren som är världsbäst på fika – Thelins! Butiken öppnade för fyra månader sen och är redan en favorit bland hallens stammisar. Deras stenugnsbageri bakar natten lång för att leverera godfika. Kanelbulleskorpor är perfekt picknicksnack enlig Thelins själva. Handgjorda sommartårtor med grädde och

Instagrambesök hos Thelins Läs mer »