Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Sandors pizza-skola, del 1 – pizzadegen

Med risk för att konstatera det uppenbara, men pizza är en fulländad rätt. Det är enkelt att göra, visserligen svårt att få perfekt men lika gott ändå. Övning ger ju färdighet i vilket fall, och nu när hösten är kommen och regnet öser ner så har du all tid i världen att fördjupa dig i pizzakonsten. Eftersom att Hötorgshallen har precis allt en kan drömma om i toppingväg så drar vi igång en liten pizzaskola […]

Sandors pizza-skola, del 1 – pizzadegen Läs mer »

Mamma Mias fiskgryta

En till synes enkel fiskgryta som dock kräver lite arbete. Men all nedlagd tid lönar sig, resultatet blir en rätt som passar både till vardags och till helgen. Skapad av ägaren till Kajsas fisk i Hötorgshallen, Mia Nyberg. ”Den här grytan har varit lite av en familjehemlighet tills nu” Mamma Mias fiskgryta Serves: 6 Ingredients 2 msk smör 2 fiskbuljongtärningar 1 dl vitt vin 4 medelstora gula lökar 1 kg fryst torsk eller sejfilé 8

Mamma Mias fiskgryta Läs mer »

Lantlig äppelkaka med mandelmassa

Den här goda, rustika äppelkakan hittade jag recept på hos Elsa Billgren. Hennes äppelträd i trädgården på Gotland har gjort sitt och av resultatet har hon bakat äppelkakan ovan med citron och mandelmassa. Det finns väl knappt något härligare en kan göra med regniga hösteftermiddagar än just äppelkaka? Jag gjorde kakan i två mindre former, då kan en nämligen lägga dem ovanpå varandra när de har svalnat, så blir det som en högre tårta av

Lantlig äppelkaka med mandelmassa Läs mer »

Gräddig glass med rosensmak

Höstens förkylningar kräver sina te-kurer, och för den som vill variera den varma koppen så finns te-glass. Den mildrar ömma halsar och kyler ner febriga eftermiddagar, den gräddiga smaken kan även bota ett och annat dåligt humör på vägen.. Ifall du vill få glassen extra krämig och len så blanda ingredienserna sakta och rör om hela tiden så att smeten inte skär sig. Rör om några gånger under själva infrysningen också. Låt den få stå

Gräddig glass med rosensmak Läs mer »

Rosa choklad, det senaste inom choklad

För 80 år sedan presenterades vit choklad för första gången och nu är det dags att uppdatera färgskalan. Den schweiziska chokladproducenten Barry Callebaut har nämligen upptäckt och utvecklat den röda kakaobönan och genom en unik process så har de lyckats skapa en helt naturlig ton, utan tillsatser av färg eller andra smaker än de som finns naturligt i bönan. Både bönans färg och smak är speciell, den karakteristiska ljusröda färgen är varken bitter eller mjölkig

Rosa choklad, det senaste inom choklad Läs mer »

Roasted Pork Belly – ugnsstekt fläsksida av Taylors & Jones

”Detta är en mycket förlåtande rätt. Det kan ibland vara svårt att få den fullkomligt perfekt, men det är också nästintill omöjligt att misslyckas.”  Taylors & Jones om maträtten ugnsstekt fläsksida (Roasted Pork Belly) som finns med i deras kokbok Best oF British. Best of British är en bok full av brittiska recept skapade av korvmakarna Taylors & Jones: ”Mosat och beigebrunt. Kanske en stabbig pudding och en kopp te? Bilden av brittisk mat är

Roasted Pork Belly – ugnsstekt fläsksida av Taylors & Jones Läs mer »

Smörstekt gösfilé med delikata tillbehör

Det här urmumsiga receptet på smörstekt gösfilé med kantareller, västerbottenost, pocherat ägg och örtslungad potatis kommer från Fiskeläget. Johan Lönnberg från Fiskeläget berättar om gösen: ”Gösen har sin bästa tid nu när det blir kallare i vattnen, det gör den fastare i köttet, vilket gör det lättare att lyckas med den i köket. Den passar perfekt till mustiga och höstiga smaker, så passa på nu när det går att få tag på fina kantareller.” Smörstekt gösfilé

Smörstekt gösfilé med delikata tillbehör Läs mer »

Amerikanska pannkakor

Ibland behöver en inget mer än en redig hög med nysteka pannkakor. En klassiker som muntrar upp vilken höstkväll som helst. Toppa med akaciahonung, lönnsirap, florsocker eller bara säsongens clementiner och ett avsnitt eller två av Big Little Lies – både pannkakorna och den besvärade kuststaden Monterey kommer att få dina vardagliga bekymmer att kännas avlägsna. All världens tillbehör hittar du förstås hos handlarna Hötorgshallen, vare sig du känner för kondenserad mjölk eller hemlagad hjortronsylt. Amerikanska

Amerikanska pannkakor Läs mer »

Lätt som en galette (med äpplen och honung)

Gör en galette av höstens äppelskörd, dels för att det är rustikt och franskt på bästa möjliga vis, men också för att det är så enkelt att baka. I den franska delen av Kanada beskrivs galette som en stor kaka och fyllningen varierar beroende på säsong. Allt ifrån svamp, kött, ost och pumpa kan ingå i fyllningen, men basen är alltid den samma: krispig och otvunget vikt, med delar av innehållet synligt. En vackert vikt

Lätt som en galette (med äpplen och honung) Läs mer »

Ochazuke: ris med genmaicha-te från Japan

Genmaicha (till vänster) betyder te med brunt ris och är ett grönt te som är smaksatt med rostat brunt ris. Genmaicha kallas även popcorn-te på grund av att några av riskornen poppar upp som små moln i tet under själva rostningen. Nuförtiden dricks det traditionella tet av alla grupper i samhället men förr i tiden var det framförallt fattigare folk som drack det i Japan. Riset fungerade som en utfyllnad och reducerade priset på det gröna

Ochazuke: ris med genmaicha-te från Japan Läs mer »