Vegetariskt

Somrig frukt i matiga sallader

Sallad fungerar visserligen året om men visst är de extra härliga på sommaren? Ni vet, när man är sådär varm och kanske inte sugen på mastig husmanskost eller timmar av matlagning. Och vad passar bättre då än att piffa dem med somrig och exotisk frukt? Stoppa i lite frukt i dina vanliga favoriter (t ex släng ner lite jordgubbar i potatissalladen, mango i mozzarellasalladen eller några bitar melon på din vanliga kycklingsallad). Här kommer tips […]

Somrig frukt i matiga sallader Läs mer »

Citronpasta med spenat och rostade hasselnötter

Nu finns Hallens finfina gratistidning att hämta i hallen. Rykande färska nummer fjorton, direkt ankommen från tryckeriet (och det är bäst att skynda sig lite då de har en tendens att ta slut..). För säkerhetens skull digitaliseras allt här i bloggen, så att även ni som inte är i Stockholm för jämnan kan få goda tips och rätter. Här kommer ett ljuvligt sommarrecept på citronpasta av Carls deli från nya tidningen: Citronpasta med spenat och

Citronpasta med spenat och rostade hasselnötter Läs mer »

Gazpacho – svalkande tomatdrömmar

Det vanligaste i Sverige är att vi vill värma oss genom att äta en soppa. Men ibland så kommer den även hit, den där sommarhettan, och då gäller det att vara förberedd! Spanjorerna har sedan urminnes tider lärt sig att hantera hettan och ett av knepen är den svalkande gazpacho – en slags rå tomatsoppa som serveras kall. Gazpacho Serves: 4 Ingredients 4–5 mogna tomater 4 skivor vitt bröd ¾ gurka, skalad och utan frön

Gazpacho – svalkande tomatdrömmar Läs mer »

Till buffén – Auberginerullar med labneh och dadelsirap

De här rullarna är perfekta som förrätt eller på toppen av en sallad. Dadelsirapen lyfter fram getosten i labnehn på ett fantastiskt vis. Den som har provat klassikern chevré- och rödbetor i ugn kommer att älska den här versionen från Sevan. Dadelsirap passar perfekt i matlagningen när du vill addera något sött som inte är raffinerat, GI-värdet är högre än honung och produkten är helt naturlig, den består bara av kokta och pressade dadlar. Labneh

Till buffén – Auberginerullar med labneh och dadelsirap Läs mer »

Vardagslyx: pocherat ägg

Ett pocherat ägg är den optimala vardagslyxen! Bara ordet låter flådigt. Pochera kommer av franska poche, som betyder ficka – när du pocherar ett ägg lägger sig gulan som i en ficka. På svenska kallas det ibland även för förlorade ägg. Ett pocherat ägg är superkrämigt både inuti och utanpå, och ett enkelt sätt att lyxa vardagspastan med, eller lägga på en bit rostat bröd ihop med färskost och avokado. Så pocherar du ett ägg: Koka upp vatten i en kastrull och stäng

Vardagslyx: pocherat ägg Läs mer »

Det ger mer tyngd åt rätten, istället fö

Saffranspasta med iransk saffran

Istället för att använda torkad saffran i matlagningen så kan du enkelt röra ihop den till en tjock pasta och använda som krydda i matlagningen. Det ger mer tyngd åt rätten, istället för enskilda skott som smakar övermäktigt när du kommer över dem i rätterna. En halv tesked av denna röra förhöjer (och förgyller) alltifrån fiskgrytan till spaghettin, riset eller till och med frukostgröten. Hållbarheten är ungefär ett år i en tätförsluten burk i skafferiet.

Saffranspasta med iransk saffran Läs mer »

Fira vegetariska dagen med bloggens mest populära vegetariska recept

Idag den 1 februari är det den Vegetariska dagen i Sverige. Vi tycker förstås att vegetariskt kan man äta varje dag, hela året runt. Men om du verkligen ska göra det någon dag, så är det alltså idag. Bloggen rymmer en hel del smarriga vegetariska recept (som till exempel hur du gör en grekisk linssoppa, morots- och halloumibiffar och grönkålschips med parmesan). Men vårt absolut mest populära recept när det kommer till de vegetariska är det som handlar

Fira vegetariska dagen med bloggens mest populära vegetariska recept Läs mer »

Recept: Shakshuka – Nordafrikansk brunch

Shakshuka är en tomat- och äggrätt som är vanlig som frukost i många länder i Mellanöstern, som till exempel Libyen, Egypten, Tunisien, Algeriet och Marocko. Perfekt även som brunch ihop med ett gott bröd som du kan doppa i såsen. Just det här receptet kommer från boken Good morning – frukost hela dagen av Liselotte Forslin och Ulrika Ekblom och publicerades i Tidningen Hallen, nr 9, 2016. Shakshuka Serves: 4 Ingredients 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja ½

Recept: Shakshuka – Nordafrikansk brunch Läs mer »

Den färska, och färgstarka maten hos Bosph

Julbord utan kött hos Bosphorus Meze

Att julbordet är en buffé har sina fördelar och numera är en vegetarisk hörna given i de flesta hushåll. Den färska, och färgstarka maten hos Bosphorus är som bekant ett uppskattat inslag på julbuffén och i år är inget undantag. Den finns en julcateringmeny för den som behöver lite inspiration och föredrar den stressfria versionen av julhandel: beställning. Maila och få ett hum om innehåll och offert. Veganen, vegetarianen, allergikern och förstås även köttätaren kommer

Julbord utan kött hos Bosphorus Meze Läs mer »

Strangolapreti – italienska gnocchi på bröd och spenat

Strangolapreti kallas en typ av gnocchi (pasta) som görs på bröd och spenat. De är en traditionell rätt som är typisk för området Trentino i Italien. Jag var där i höstas och fick lära mig göra egna. Superenkelt. Strangolapreti görs på bröd som med fördel inte är dagsfärskt.  Pastan som ska vara stor som mandariner är otroligt mättande ihop med det smälta smöret. Toppas med ett blad salvia innan servering! Strangolapreti – italienska gnocchi på

Strangolapreti – italienska gnocchi på bröd och spenat Läs mer »