Vegetariskt

Fira Italiens nationaldag 2 juni med buffelmozzarella

I morgon den 2 juni är det nationaldag i Italien – en perfekt ursäkt att frossa i detta lands delikata mat! Om jag bara fick välja ett land att äta mat ifrån resten av mitt liv skulle det definitivt vara Italien. Och fick jag bara välja EN ingrediens skulle det utan tvekan vara mozzarella. “En mozzarella om dagen håller doktorn borta” är något av mitt motto. Det enklaste – men åh så gott – är […]

Fira Italiens nationaldag 2 juni med buffelmozzarella Läs mer »

Äntligen har det kommit ett ord för alla oss

Flexitarian – en vegetarian som äter kött ibland

Pierias livs i Hötorgshallen säljer bara vegetarisk mat. Äntligen har det kommit ett ord för alla oss som gärna äter vegetariskt men inte vill utesluta köttet helt och hållet. “Jag är inte vegetarian men äter ofta och gärna vegetariskt” brukar jag alltid försöka förklara. Nu räcker det alltså med att bara vara flexitarian. Sandins frukt & grönt är en annan handlare som bara har vegetariska varor. Ordet flexitarian har egentligen funnits ett tag och röstades redan

Flexitarian – en vegetarian som äter kött ibland Läs mer »

På besök i Tryffellandet

“Den är ful, skör och doftar som unken vitlök på burk. Trots detta älskas den vita tryffeln av grisar, hundar och gourméer.” SvD i sitt reportage “På jakt efter det vita guldet“. För ett par veckor sedan var jag på tryffeljakt vid Aqualagna, Italiens tryffelhuvudstad. Där växer alla typer av tryfflar vilket gör att man kan äta tryffel där året runt. Tillsammans med tryffelhunden Lola och hennes tryffeljägare begav vi oss iväg ut på jakt

På besök i Tryffellandet Läs mer »

eras specialitet är mezerätter. Perfekt för

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus

Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen är som att vandra rakt in i vegetarianernas himmelrike. Deras specialitet är mezerätter. Perfekt för en somrig picknick när du hellre njuter av maten och sällskapet än står och hackar persilja eller mosar kikärtor. En av Bosphorus absolut mest populära mezerätter är deras sallad “Rostade kikärtor och aubergine”. Salladen innehåller aubergine, rapsolja, kikärtor, kryddor (bl a paprika, vitlök, spiskummin), granatäppelsirap och persilja. Granatäppelsirapen gör att den har en oväntad söt lite kola-aktig smak. En saftig sallad

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus Läs mer »

stkväll stod de i en stängd och tom Hötorgsh

Italiensk afton med Sandra Beijer och Elsa Billgren på besök i Hötorgshallen

Till det allra första numret av Hötorgshallens prisbelönta tidning Hallen gjorde författarna och bloggarna Sandra Beijer och Elsa Billgren ett alldeles utsökt reportage värt att minnas – den italienska aftonen. En höstkväll stod de i en stängd och tom Hötorgshall och lagade en helt fantastisk trerätters-middag med en egenkomponerad meny och ett tillhörande tema. Nedan följer ett bildregn fyllt av inspiration, från ombre caprese (färgskala av coctailtomater som går från en nyans till en annan),

Italiensk afton med Sandra Beijer och Elsa Billgren på besök i Hötorgshallen Läs mer »

Får det lov att vara en oliv?

Oliver är en praktisk liten frukt (ja det räknas faktiskt som en frukt) som passar både självständigt som drinktilltugg och i en kombination med andra ingredienser i såser, röror, pastor, sallader, bröd, pizzor…you name it. Oliverna sägs vara 40.000 år gamla och i en papyrus från 1100 år f.kr. har man hittat följande citat: “från olivträdet kan den renaste olja utvinnas för att hålla lamporna i din helgedom brinnande”. De har med andra ord fler

Får det lov att vara en oliv? Läs mer »

an får plocka! Ramslök ser ut ungefär som li

Vårig ramslökspesto

Under påsken var jag på Gotland och en av de fina sakerna med just Gotland är att det växer ramslök lite här och var. Som man får plocka! Ramslök ser ut ungefär som liljekonvalj men luktar starkt av vitlök så risken att plocka fel är inte så stor så länge man luktar på den. Ramslök kallas ibland för “skogsvitlök”. Man kan göra soppa på ramslök eller använda den som krydda i såser och sallad. Min pappa

Vårig ramslökspesto Läs mer »

Köttfri måndag

Någonting som börjar bli mer och mer populärt är att skippa köttet helt och hållet en dag i veckan och bara äta vegetariskt. Köttfri måndag som trenden kallas har även blivit stort internationellt, på engelska kallas det Meat Free Mondays eller Meatless Monday. Köttproduktionen är vår tids största klimathot så visst kan man väl tycka att en vegetarisk måndag i veckan kan vi väl åtminstone offra? Varje svensk konsumerar i genomsnitt drygt 1,6 kilo kött

Köttfri måndag Läs mer »

årsolens strålar börjar tina stockholmarnas

Vårigt ostkalas från Saluplats Ost

I Hötorgshallen mäter vi varken vårens ankomst i antalet blåsippor eller gökar – utan i antalet lunchgäster i solen på Konserthusets trappa vid Hötorget. Så fort vårsolens strålar börjar tina stockholmarnas frusna själar, märks det i form av glada möten och soliga matstunder där på trappan. Picknick är ju något av det vårigaste och kalasigaste som finns, så därför tänkte vi tipsa om tre krämiga, vackra, franska getostar som du kan köpa med dig från

Vårigt ostkalas från Saluplats Ost Läs mer »