Vietnamesiska munsbitar med koriander och

Veckans favoritmatblogg: Sandra Jutos förtrollande Berlin

sandra juto3
Sandras finfina lägenhet i Berlin.

16544658040_ea1a39e63a_c
Vietnamesiska munsbitar med koriander och kål.

16565193158_6e613b608d_c
En flat white på bondens marknad i Boxi.

16576149177_3f204c583f_c
Stämningsfulla promenadstråk ur Sandras lins.

16726845736_3b7fa52e49_c
Ångade grönsaker, tonfisk, keso och citronjuice till middag.

17176321892_060b533f37_c
Vackra fasader och vårkänslor.

sandra juto1
Smörgåstårta och drömrätt i stekpanna.

sandra juto2
Handstickade wristworms.

sandra juto5
Lika delar magiska trappuppgångar och ostar.

Sandra Juto har ett alldeles särskilt öga för fotografi, på sina promenader genom Berlin fångar hon det vackra i vad än hon passerar, spräckliga fasader, snirkliga skyltar och kakaopudrat kaffeskum, allt får liv genom hennes stämningsfulla bilder.

Förutom att dokumentera sina dagar på ett förtrollande sätt är hon även illustratör och vid sidan av bloggen säljer hon Wristworms – fingerlösa handskar i vackra färger som är helt och hållet handstickade av Sandra själv. Perfekta att ta fram i sommarnatten när det kylnar till. Ljusblå eller hallonröda är frågan bara.. De är på rea för tillfället dessutom, vilket ju känns som ett tecken!

Nedan delar hon med sig av paradrätter och sommarplaner. Vi är jätteglada att hon ville ställa upp och dela med sig av sina matminnen och passioner:

Hej Sandra! Hur föddes din passion för mat?
När jag och pappa brukade fiska löja i Kalixälven. Kunde inte få nog. Att det var en delikatess hade jag ingen aning om då, vi åt löjromen direkt ur varsin kaffekopp.

Vilken är din paradrätt?
När jag bodde i Sverige brukade jag ofta laga en sallad av jordgubbar, grillad halloumi, chili, basilika och balsamvinäger. Den funkade på nästan alla. Nu bor jag i Tyskland och brukar bjuda vänner på smörgåstårta, eftersom det i deras öron låter som det mest knasiga de kan tänka sig. Smörgåstårta brukar vara en hit, särskilt dagen efter någon av våra fantastiska fester.

Vilka är dina matplaner för sommaren?
Att verkligen ta till vara på alla fantastiska grönsaker som säsongen erbjuder. Kvaliteten på livsmedel här i Tyskland är så himla hög och under sommarhalvåret gör det nästan ont i mig när jag besöker min lokala matmarknad och ser alla berg av grönsaker och rotfrukter, blomster och klasar av glada människor med korgar runt armarna. Jag kommer att laga mer mat hemma än jag brukar och ordna picknickar med familj och vänner som kommer på besök.

Vad är din relation till Hötorgshallen?
Jag har inte varit där på många många år, men jag har två minnen därifrån som etsat sig fast. Första gången jag åt en kebab var i just Hötorgshallen, någon gång under tidigt 1990-tal. Minne nummer två är att jag inte förstod vad ”komage” var, eftersom jag läste ”komaaasch”. Det lät väldigt exotiskt men såg inte så gott ut.

14772961047_f84c96f0d1_c
Grönsaksbags från svunna tider, återanvända.

15896846561_c7d6e888c7_c
Alla bilderna i inlägget är av Sandra Juto.