Tips På Recept
Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.
Nu är det äntligen dags för matälskares mest efterlängtade årstid. I takt med att vårsolen värmer upp gator och torg letar sig också årets spröda och primörer äntligen upp ur jorden. Den gröna sparrisen är först ut och med sin aromatiska smak får den gärna ta plats på tallriken. Sparris tillagas bäst med lätt hand — ät den precis som den är tillammans med Hallens egna hollandaise gjort på brynt smör. Ett recept med enkla och […]
Jordärtskocka – är den inte lite av en doldis? Det tycker vi det är dags att ändra på, för jordärtskockan går att kombinera till det mesta och smakar så otroligt gott. Här ger vi 3 tips på hur du kan äta den eller få in den i din matlagning. #1. Rostad jordärtskocka – som tillbehör till det mesta Istället för potatis, som krispig bonusgrej i din favoritsallad eller som snacks? Rostad jordärtskocka passar till det […]
Vi rekommenderas ju att äta ungefär 500 g grönsaker om dagen. Därför rekommenderar vi här några ljumna och varma sallader som gör sig bra såväl till luinch som en sen lättsam middag. Sötpotatis är en bra ingrediens till en varm sallad. #1. Halloumipanerad kyckling med grönt Halloumipanerad kyckling låter som en dröm men den kan bli verklig och det är inte ens särskilt svårt. En smakrik helglunch, kanske! #2. Ljummen tortellinisallad med bresaola Ljummen pasta […]
Tidningen Hallen bad Bosphorus att ta fram ett mustigt recept att värma sig med när midvinternattens köld är hård. Det blev denna delikata böngryta med pastrami och grönsaker. Bosphorus vd Serdar Öztenar säger så här: ”Anatolien ligger i asiatiska delen av Turkiet och där har bajlväxter alltid spelat en viktig roll i mathållningen tack vare att de är näringsrika och innehåller mycket protein – man behövde inte äta kött till. Fortfarande äter man böngrytan som […]
Har du någon gång suttit på ett kafé eller en restaurang och känt dig obekväm över att alla andra har sällskap medan du bara sitter där ensam och tar upp ett bord med rum för fyra? Well, snart kanske det är ett minne blott. Över världen sprider sig nämligen ett nytt sätt att tänka: Bord med platser för en! Antingen sitter du kanske längs en bardisk eller så har restaurangen helt enkelt skapat särskilda bord […]
Den här pastarätten går både snabbt och är lite vardagslyxig – perfekt att servera en fredagskväll ihop med ett glas rött. Ingredienserna hittar du förstås i Hötorgshallen. Superenkel höst-pasta med smak av svamp och tryffel Serves: 4 Ingredients 400 g pappardelle eller tagliatelle 3–4 vitlöksklyftor, tunt skivade 500 g svamp, vi valde kantareller och skogschampinjoner 5 msk olivolja extra virgin ca 1 dl pastavatten 2–4 msk vit tryffelolja ca 1 dl riven parmesanost finrivet skal […]
Om du går in på en snabbmatskedja vet du vad du kan förvänta dig: Halvdan mat, gärna billig, men framförallt går det fort. Du behöver inte vänta på att någon med omsorg ska krydda och förbereda din mat och servera den på en fin tallrik. Men du får i dig något fort, på bekostnad av smaken. I en ny trend, speed, försöker man på olika sätt kombinera dessa två och utveckla snabbhet i olika led. […]
När vi precis har vant oss vid trenden Family style dining och applåderat The small fish movement så får vi nys om ytterligare en trend som vi nog lär se mer av: Att middagen eller lunchen också ska bjuda på någon form av upplevelse. God mat och trevligt sällskap i all ära (oavsett om sällskapet består av någon annan eller bara dig själv, en annan trend som vi återkommer till snart). Men nu vill vi ha något […]
En stor gryta med värmande gulasch räcker hela söndagen och kanske även in på måndag och tisdag nästa vecka. Gulasch är en sådan rätt som blir godare när den får stå till sig och alla smakerna blandas och går in i varandra. Servera med ungerska pastagryn, eller tarhonya som de heter, gjorda med ägg, det blir som en slags risotto som suger upp all sås på ett utsökt vis. Recept på gulaschgryta hittar du här […]
Att äta tillsammans är knappast någonting nytt, ändå är det nog många som känner igen sig i att man stressar i sig maten vid varsin telefon och sedan sätter sig i soffan med varsin telefon. Family style dining är en trend på frammarsch på restauranger och överlag, antagligen som en motreaktion mot det snabba. Lika enkel som smart: maten byggs upp runt en stor central servering i mitten av bordet och många skålar med tillbehör. […]
För 80 år sedan presenterades vit choklad för första gången och nu är det dags att uppdatera färgskalan. Den schweiziska chokladproducenten Barry Callebaut har nämligen upptäckt och utvecklat den röda kakaobönan och genom en unik process så har de lyckats skapa en helt naturlig ton, utan tillsatser av färg eller andra smaker än de som finns naturligt i bönan. Både bönans färg och smak är speciell, den karakteristiska ljusröda färgen är varken bitter eller mjölkig […]
I det centraleuropeiska köket är inlindning en återkommande tillagningsmetod. Surkål- och vinblad är de vanligaste omslagen och fyllningen består vanligtvis av färs, ris och olika kryddor. I Ungern kryddas dolmarna med paprika, på Balkan hackar en ner rökt kött i fyllningen och i Turkiet är kanel en förekommande ingrediens i dolmarna. Dolma, den turkiska versionen, kan ätas både som huvudrätt och tillbehör, eller meze som det kallas. I tidningen Hallen nr fyra tipsade Bosphorus om […]