Vår
Historia
1884
Hötorgshallen en av Sveriges äldsta saluhallar
139 år senare
Hötorget – en hisnande historia
Under 1670-talet begåvades Hötorget också med en stenbeläggning. Från norr fanns en naturlig väg fram till torget. På den kom lantborna, upplänningarna, dalslänningarna och de långväga norrlänningarna. Söderifrån kom Gamla Hötorgshallenborgarna från stan och Hötorget kom därigenom att bli den naturliga mötesplatsen. Bebyggelsen kring torget var blandad. Där fanns enkla hus med djurhushållning men också prydliga borgarhus. Från att ha haft en stark bondeprägel kom torget i slutet av 1800-talet att domineras av det borgerliga inslaget.
Innan den första saluhallen byggdes på 1880-talet var Hötorget indelat i två avdelningar. Den södra delen kallades Månglartorget och där såldes kött, fisk, grönsaker, blommor och enklare charkuterivaror. Den norra delen kallades Bondetorget, där sortimentet varierade med årstiderna. Även mjölk och hö fanns att köpa. Hömarknaden fanns kvar ända fram till 1856 då den flyttade till Norrmalmstorg. Under kalla vintrar kunde man ta en kopp kaffe i något av Hötorgets kaffestånd eller besöka Porterkaféet, som serverade en god porter för fem öre glaset. I Porterkaféet kunde man även ta sig en ”pickadong”, ett slags rött vin. Den kostade dock sjuttiofem öre litern.
Poppis redan på 50-talet
1958 var den nya Hötorgshallen klar för invigning och Kung Gustav Adolf VI och massor av besökare närvarade. Köerna ringlade sig runt hallen med hundratals väntande.
Sedan dess har saluhallen genomgått flera förnyelser, den senaste renoveringen skedde 2012-2013 när hela interiören byttes ut och fräschades upp. Idag har Hötorgshallen en stark internationell prägel med kök och specialiteter från hela världen.
Välkommen!
*Den andra bilden föreställer Gamla Hötorgshallen år 1889 och är en målning av Lotten Rönquist. Den andra bilden är ett foto av Gamla Hötorgshallen från 1953.
Tidslinje
1644
Fick sitt namn
Har till skillnad från många andra torg i Stockholm fått behålla det
Ca 1670
Begåvades Hötorget med en stenbeläggning.
Från norr fanns en naturlig väg fram till torget. På den kom lantborna, upplänningarna, dalslänningarna och de långväga norrlänningarna. Söderifrån kom Gamla Hötorgshallenborgarna från stan och Hötorget kom därigenom att bli den naturliga mötesplatsen
1856
Flyttades till Norrmalmstorg.
Under kalla vintrar kunde man ta en kopp kaffe i något av Hötorgets kaffestånd eller besöka Porterkaféet, som serverade en god porter för fem öre glaset. I Porterkaféet kunde man även ta sig en ”pickadong”, ett slags rött vin. Den kostade dock sjuttiofem öre litern.
1953
Den gamla saluhallen revs
Den nya byggdes på samma ställe, en våning under markplanet.
1958
Nya Hötorgshallen klar för invigning
Kung Gustav Adolf VI och massor av besökare närvarade. Köerna ringlade sig runt hallen med hundratals väntande.
2012-2013
Den senaste renoveringen
hela interiören byttes ut och fräschades upp
Idag
Hötorgshallen
Idag har Hötorgshallen en stark internationell prägel med kök och specialiteter från hela världen.