Köttfärsbiffar med rostad pumpa och tzatziki

Pumpans årstid är kommen! Förutom att du kan Halloween-dekorera med den är den också himla smarrig – särskilt butternutpumpan! Här kommer ett höstigt recept på köttfärsbiffar med rostad butternutpumpa och tzatziki.

butternut-squash-fresh-vegetable-soup-vegetable-53458-large

Butternutpumpa, även kallad butternutsquash, har en söt och nötig smak.

Köttfärsbiffar med rostad pumpa och tzatziki
 
Portioner: 4
Ingredienser
  • 1 butternutpumpa
  • 600 g fast potatis
  • 1 msk olja
  • 1 tsk oregano
  • salt och svartpeppar
  • 4 tomater
  • 400 g nötfärs
  • 1 ägg
  • Tzatziki:
  • 1 gurka
  • ½ tsk salt och peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • svartpeppar
  • Till servering:
  • Valfri sallad
Instruktioner
  1. Gör så här:
  2. Sätt ugnen på 225 grader och sätt en ugnsplåt mitt i ugnen.
  3. Skär pumpa och potatis i tärningar, och lägg dem i en bunke. Blanda med olja, oregano, salt och peppar. Häll ut på den varma plåten och sätt in mitt i ugnen i ungefär 30 minuter.
  4. Blanda nötfärsen med ett ägg, salt och peppar i en annan bunke. Blanda om ordentligt med händerna. Forma till lagom stora biffar.
  5. När potatisen och pumpan varit i ugnen ca 10 minuter kan du lägga in biffarna och låta dem ligga kvar resten av tiden. Föredrar du att steka biffarna går det förstås också bra.
  6. Dela tomaten på mitten, krydda snittytan med salt och peppar. Fördela tomater på plåten med grönsakerna när det återstår 7-8 minuter av tiden.
  7. Gör tzatzikin genom att skala och dela gurkan på längden, kärna ur och riv den grovt på rivjärn. Blanda den med salt och lägg i ett durkslag, i ungefär 10 minuter.
  8. Skala och riv vitlöken. Krama ur vattnet från gurka. Blanda gurka, vitlök och yoghurt, smaksätt med peppar.
  9. Servera den rostade pumpan och potatis, tomater och färsbiffar med tzatziki och valfri sallad.

Smaklig måltid!