Lomi lomi betyder massera på hawaiianska och i det här fallet syftas det på att man ska massera in saltet i laxen. Bowl är den nya trenden som innebär matig och färggrann sallad som ätes ur, ja, en skål! Perfekt en het sommardag!
Lomi Lomi lax-bowl
Serves: 4
Ingredients
- 3–4 dl rött ris
- 400 g rå lax, gärna Salmalax
- ½ tsk salt
- 3 tomater
- ½ gul lök
- 1 salladslök
- 2 krm chiliflakes
- 2 avokador
- 80 g sockerärter eller sugarsnaps
- 100 g algsallad
- 40 g alfalfa groddar
- 40 g ärtskott
- 4 limeklyftor katzusås, koreansk sås
Instructions
- Koka riset enligt förpackningen.
- Skär laxen i kuber, blanda saltet med laxen.
- Skär tomaterna i klyftor och kärna ur dem. Skär tomatköttet i tärningar. Hacka löken. Blanda ihop laxtärningarna, tomatbitarna och löken.
- Strimla salladslöken och blanda med laxen. Strö över chiliflakes.
- Kärna ur och skala avokadon, skär den i skivor.
- Strimla sockerärterna på längden. Lägg upp riset i skålar.
- Lägg lomi lomi-laxen på toppen och lägg på alla ingredienser i grupper runtomkring. Lägg på limeklyftorna och servera katzusås till. Det går även bra med srirachasås eller srirachamajonnäs
Recept: Elisabeth Johansson. Foto: Klas Sjöberg. Från senaste nr av Tidningen Hallen.