Det här urmumsiga receptet på smörstekt gösfilé med kantareller, västerbottenost, pocherat ägg och örtslungad potatis kommer från Fiskeläget. Johan Lönnberg från Fiskeläget berättar om gösen:
”Gösen har sin bästa tid nu när det blir kallare i vattnen, det gör den fastare i köttet, vilket gör det lättare att lyckas med den i köket. Den passar perfekt till mustiga och höstiga smaker, så passa på nu när det går att få tag på fina kantareller.”
Smörstekt gösfilé med kantareller, västerbottenost, pocherat ägg och örtslungad potatis
Serves: 4
Ingredients
- 600 g gösfilé
- 500 g färska kantareller
- 600 g delikatesspotatis
- 100 g västerbottenost
- 1 schalottenlök
- 1 liten klyfta vitlök
- 1 halv tesked torkad timjan
- 4 färska ägg
- 150 g smör
- 1 kruka gräslök
- 100 g dill
- salt och vitpeppar
Instructions
- Skölj potatisen, skrubba om det behövs.
- Rensa kantarellerna (dela de största i två).
- Pochera äggen: koka upp ca 1 l vatten med 1 msk ättika och 1 tesked salt. Sänk värmen till lägsta. Knäck alla fyra äggen separat i kastrullen så de ligger på botten. Låt dem ligga tills vitan har stelnat men gulan fortfarande är mjuk i mitten. Plocka upp dem försiktigt med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Hacka löken, vitlöken och örterna fint.
- Dela upp gösen i fyra lika stora bitar, salta och peppra.
- Riv västerbottenosten grovt.
- Förväll kantarellerna på högsta värme tills all vätska är borta. Tillsätt hälften av smöret, löken och vitlöken. Fräs under omrörning på medelhög värme tills kantarellerna blivit gyllenbruna. Tillsätt timjan och västerbottenost på slutet. Lägg åt sidan.
- Stek gösfilén i samma panna som kantarellerna i resten av smöret (spara en klick till potatisen) på medelhög värme ca 2 minuter på varje sida eller tills den börjar skikta sig.
- Slunga potatisen med resten av smöret och de hackade örterna, spara lite till garnering.
- Lägg kantarellblandningen på tallriken, gösen ovanpå och det pocherade ägget på toppen. Servera potatisen på tallriken eller i en skål bredvid.
Styling och recept: Liselotte Forslin. Matfoto: Ulrika Ekblom. Från Hallen #11