Jag är nyss hemkommen från Florens och tänkte dela med mig av en liten spaning jag gjorde i deras stora saluhall Mercato Centrale. En av de senaste mattrenderna bland florentinarna är att blanda i aktivt kol (italienska: carbone) i bakelser, brödet eller ja även i pastan eller pizzadegen. Jag fick smaka på Schiacciata carbone och det hade en mycket märklig men mättande smak.
En Schiacciata Carbone. Schiacciata är det toskanska namnet på vad som i övriga Italien kallas för focaccia.
Aktivt kol, eller vit kol som det ibland kallas, sägs vara väldigt nyttigt för att det suger upp gifter i kroppen, är bra för tarmfloran och en rad andra hälsoeffekter. Aktivt kol har använts i över 10.000 år inom kinesisk medicin, även inom den västerländska vården, men bör intas med en viss försiktighet pga att det absorberar vattnet i kroppen.
På Molini Spigadoros webbplats kan du hitta mängder av recept på aktivt kol.
Får det lov att vara en kolkaka?
Kanske något att testa till nästa års halloween-muffins eller varför inte bara piffa till det lite på nästa middag eller barnkalas med en kolsvart pasta eller pannkaka?
Foton: Jag, Pixabay och Molini Spigadoro.