Det här är en liten återskapning av Hötorgshallens tjusiga nyhetsbrev. För visst följer du det? En gång i veckan bjussas det i nyhetsbrevet på topprecept som följer årstiderna och högtiderna. Ibland är det handlarnas egna recept och ibland är det ett guldkorn från Hötorgshallens prisbelönta magasin. Denna veckan var det en nyårsdessert i världsklass på menyn: Madeiramousse av matconnoisseuren Edward Blom.
Skicka iväg ett mail med din mailadress till nyhetsbrev@hotorgshallen.se ifall du vill börja prenumerera. Här kommer receptet för dig som inte är på maillistan ännu:
- 4 gelatinblad
- 1 ½ dl söt madeira
- 3 ägg
- 3 dl rumstempererad vispgrädde 40 %
- några stänk sockerersättning eller 0,6 dl socker
- Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Värm madeiran försiktigt i en liten kastrull och smält gelatinet i den.
- Vispa grädden hårt. Dela äggen och vispa gulorna lätt med sötningsmedlet, rör sedan ner dem i grädden.
- Ta någon dl av gräddäggblandningen och rör ner i madeira-gelatinblandningen. Rör sedan ihop allt. (Omvägen minskar risken att gelatinet ska stelna i trådar när det träffar grädden.)
- Smaka av att smeten är lagom söt. Den ska bara ha precis så mycket sötma att man förstår att det är en efterrätt.
- Vitorna vispas hårt med elvisp och vänds sedan försiktigt ned med stora rörelser. Häll upp i vacker skål och låt stå kallt några timmar tills det stelnat helt.
- Servering
- Vackrast är om man häller varmt vatten på baksidan av skålen och stjälper upp puddingen på ett fat, men den kan också serveras i sin skål. Lämpliga tillbehör är riven, mycket mörk choklad som bryter nt i smaken – eller en liten kompott gjord på körsbär och madeira, om man i stället vill framhäva det söta och fruktiga.
Receptet kommer från boken ”Allting gott och alldeles för mycket” (Edward Blom och Gunilla Kinn Blom) och publicerades i Tidningen Hallen nr 8.