Måndag i Marrakech

Nu när det efterlängtade solljuset precis letat sig tilllbaka men vinterkylan fortfarande biter sig kvar är det härligt att samlas, äta gott och umgås med de du tycker om. Vad passar då bättre än ett långkok med varma smaker från Nordafrika? Den här receptet är det gänget på Köttkompaniet som har plockat ihop.

”Att laga en riktigt god gryta är enkelt, det handlar egentligen bara om två saker: att du har bra råvaror, men framförallt – lite tid. Allt du behöver till det här receptet hittar du i Hallen, sen är det bara att förbereda, ställa grytan i ugnen och och låta värmen göra jobbet”. 

 

Måndag i Marrakech
Serves: 4
Ingredients
  • • Ett kg lammrygg i grytbitar
  • • Två röda lökar
  • • En morot
  • • En palsternacka
  • • Sex vitlöksklyftor
  • • En chili
  • • En msk harissa
  • • Tio körsbärstomater
  • • Tio hela oliver
  • • Sex torkade aprikoser
  • • En citron
  • • En kanelstång
  • • Ett knippe persilja
  • • En flaska rött
  • • En burk osaltad lammfond
Instructions
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Tärna rotfrukterna, hacka löken och chilin samt finhacka vitlöken.
  3. Stek i smör tillsammans med lammet och harissa tills köttet fått en fin yta.
  4. Häll ner allt i en lergryta.
  5. Hacka tomaterna och aprikosen, lämna oliverna hela och rör ner dem i grytan.
  6. Riv ner citronskalet och pressa i saften.
  7. Avsluta med kanelstången, fonden och ett glas rödvin.
  8. Ställ in i ugnen i 3–4 timmar, tills köttet börjar falla sönder.
  9. Rör ned persilja någon minut innan servering och ät med couscous, sallad, rödvin och god aptit!