Lök är en fantastisk grönsak och krydda. Flera rätter börjar med den stekta gullöken och för många är den en introduktion till matlagning i hemkunskapens trevande köttfärssåser och soppbaser.
I över 7000 år har lök odlats och redan i Egyptens pyramider finns avbildningar av grönsaken. I antikens Grekland åt atleterna mängder av lök då det ansågs bringa balans i blodet medan gladiatorerna gned in sig i grödan för att få fastare muskler. Idag äts lök i hela världen, i allt från finhackad argentinsk chimichurri (kryddig persiljesalsa) till picklad lök som tillbehör till engelska fish and chips.
Den som besväras av tårande ögon kan testa följande tips från nya numret av Hötorgshallens tidning: låt löken ligga i kylen tills det är dags att hacka den, det gör de skadliga ämnena mindre flyktiga. Har man också god ventilation så vädras gaserna bort. Ett annat tips är att använda en välslipad kniv, ett vasst blad krossar färre lökceller och fler av de goda smakerna hamnar i grytan.
Smörstekt, finhackad sparris med lök – perfekt på toast eller som salladstopping!