Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör

Bloggade tidigare i veckan om den smarriga fisken från Lofoten som fått sig en helt egen festival i Stockholm: Skrei. I nr 9 av tidningen Hallen så tipsade handlarna från Fiskeläget om sitt bästa Skrei-recept. Så här säger bland annat Johan Lönnberg om fisken:

”Det här är en personlig favorit då den är smidig, smakrik och enkel. Skrei är en vandringstorsk som simmar från Barents hav ner till Lofoten i Norge för att leka. Därmed är den perfekt att använda under säsong, mellan januari och april.”


Johan Lönnberg och Jacob Lannsjö från Fiskeläget i Hötorgshallen.


Torsken Skrei. Foto från Skreifestivalen.

Här kommer Fiskelägets bästa tips på Skrei-middag:

Smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör
Serves: 4
Ingredients
  • 4 x 200 g torskrygg (skrej)
  • 2 matjesfiléer
  • 1 schalottenlök
  • 50 g smör </br></br>
  • SCHALOTTENKRÄM
  • 5 stora schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl grädde </br></br>
  • TILL SERVERING
  • 800 g potatis + lite smör
  • 1 citron, klyftad
  • 8 kvistar dill
  • 4 msk gräslök
  • salt och nymalen svartpeppar
Instructions
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Börja med att skala och koka potatisen.
  3. Gör schalottenkrämen: Skala och finhacka schalottenlökarna. Hetta upp smöret i en panna och låt löken svettas tills det blir mjukt och utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vin och koka nästan torrt, häll sedan på grädde och koka ihop och mixa till en kräm.
  5. Smörstek torsken lätt och lägg i en ugnsform. Låt gå klart i ugnen ca 8 min eller tills fisken har 48 grader i innertemperatur. Salta och peppra lätt.
  6. Hacka matjessillfiléerna och 1 schalottenlök. Bryn 50 gram smör och tillsätt sillen och den hackade schalottenlöken.
  7. Slunga den nykokta potatisen i lite smör. Salta lätt.
  8. Fördela schalottenkrämen på 4 tallrikar. Lägg fisken ovanpå och skeda över det brynta matjessmöret. Avsluta med att garnera med gräslök, dill och citronklyftor. Servera med smörslungad potatis.

 

Styling & receptbearbetning: Liselotte Forslin. Matfoto: Ulrika Ekblom. Text: Emma D Markovic. Porträttfoto: Carlos Norlén.