fbpx

Norge

Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör

Bloggade tidigare i veckan om den smarriga fisken från Lofoten som fått sig en helt egen festival i Stockholm: Skrei. I nr 9 av tidningen Hallen så tipsade handlarna från Fiskeläget om sitt bästa Skrei-recept. Så här säger bland annat Johan Lönnberg om fisken: “Det här är en personlig favorit då den är smidig, smakrik …

Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör Read More »

Semla, fastelavnsbolle, vastlakukkel, semmel, simila

Bagare fick passa sig på 50-talet, så de inte åkte på en semmelböter. Fettisdagen är inte förräns om fyrtionio dagar (den 28 februari 2017) vilket betyder att du har över en månad på dig att testa och hitta en vinnare för självaste semmeldagen. Det händer ju inte så mycket annat i januari, återvändningen till vardagen …

Semla, fastelavnsbolle, vastlakukkel, semmel, simila Read More »

Norsk pinnekött, torkade och rimmade revbenspjäll av fårkött

Den som är trött på fläskkött efter julens alla skinkor och prinskorvar kan blicka mot grannlandet Norge där fårkött är en klassisk jultradition. Pinnekjøtt som det kallas är torkat och kraftigt saltat fårkött som får ligga i vatten över natten för att sedan kokas i flera timmar tills det slutligen serveras med kålrabbistappe (en slags …

Norsk pinnekött, torkade och rimmade revbenspjäll av fårkött Read More »

ör och mesost består ursprungligen av getmes

Mesost och messmör av getmese

I lördags var det messmörets dag, men eftersom vi missade det firar vi med denna söta, märkliga men beroendeframkallande lilla produkt hela veckan istället. Messmör och mesost består ursprungligen av getmese vilket är vassle från getmjölk. Beroende på hur länge man kokar mesen så påverkas konsistensen och avgör om det blir bredbar eller fast mese – och alltså skillnaden mellan det vi …

Mesost och messmör av getmese Read More »