Fantasires iväg till sommaren litegrann med den här supersomriga mazarinkakan. Lättlagad och extremt saftig, med smak av citron och kardemumma. Publicerades i Hallen #6, 2015.
Mazarinkaka med citron och kardemumma
Ingredients
- 4 PORTIONER
- 200 g mandelmassa
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 1/2 dl fint råströsocker
- 2 ägg
- 1 msk hel kardemumma
- finrivet skal av 1 tvättad citron
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- </br></br>
- TILL SERVERING
- lättvispad grädde</br></br>
- MARINERADE JORDGUBBAR
- 1 liter jordgubbar saft av 1/2 citron
- 1 msk fint råströsocker
Instructions
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund bakform, ca 1 1/2 liter.
- Riv mandelmassan grovt på rivjärnet. Vispa ihop mandelmassan, smör och socker med elvispen.
- Tillsätt äggen ett i taget.
- Stöt kardemumman fint i en mortel. Blanda kardemumma, vetemjöl, bakpulver
- och salt. Vänd ner mjölblandningen i mandelmassesmeten.
- Klicka ut smeten i den bröade formen.
- Grädda kakan i cirka 45 minuter.
- Stjälp upp kakan och servera gärna med lättvispad grädde och marinerade jordgubbar.
- </br></br>MARINERADE JORDGUBBAR
- Snoppa jordgubbar och skiva dem i skivor. Varva jordgubbar med socker och citronsaft och lägg i en burk.