Veckans favoritmatblogg: Stockholm Drift

vegan avocado mousse cake 1Stockholm Drift är en underbar blogg. Bilderna är sagolika och känslan alldeles filmisk och stämningsfull. Varje inlägg berättar en historia som är lika välfotad som skriven med stora delar humor och intelligens, fylld med populärkulturella referenser och skarpa insikter om alltifrån mat till kultur.

Nathalie Cantacuzino är 26 år gammal, bosatt i Stockholm för tillfället, relativt nykommen hem från några år i Tokyo. Hennes matlagning är fylld av färger och spännande smaker, mycket är makrobiotiskt och veganskt, lagat från grunden med omsorg och känsla. I receptkategorin finns massor med inspiration för mathösten, från quiche gjord på tofu och vegetarisk lasagne till vetebullar med söt rödbönspasta.

Nathalies helt magiska instagram hittar ni här.

vegan avocado mousse cake 2

vegan avocado mousse cake 13Tårta gjord på avokado-mousse och matcha, veganvänlig och glutenfri.

stockholm drift 3
Hej Nathalie! Hur föddes din passion för mat?
Jag har alltid älskat att äta mat sedan jag var liten. I och med att jag växte upp ensam med min mamma som var ensamstående jobbande förälder så lagade jag ganska mycket mat själv efter skolan. Mammas borsjtj klår dock det mesta.

Vilken är din paradrätt?
Oj vad svårt. Det jag mest lagar när det gäller kvantitet är gröt. Helt galen i alla sorters gröt, allt från havregrynsbaserad, till gröt på ris eller matkorn. Hittar jag ett grötcafé bär jag reser utomlands är ett besök en självklarhet. Sambon skulle nog säga att min paradrätt är min hemgjorda japanska curry (se bild längre ner i inlägget). Man låter currypastan stå och gotta sig i 3 dagar för att riktigt få fram smakerna.

Vad har du för matplaner för i höst?
Jag har en hel drös med japanska kokböcker som jag köpte med mig från då jag bodde i Japan men på senaste tiden har de mest stått i bokhyllan. De ska fram igen och bli matgrunden för hela hösten/vintern.

Vad är din relation till Hötorgshallen?
Jag har bott på Hötorget (inte PÅ då då, men i närheten) from att jag var 8 tills jag flyttade ut vid 21 års åldern. Hötorgshallen var som ett alternativ till att åka utomlands när jag liten. Så fort man kommer ner i hallen försvinner man in bland en dofthav av kryddor, färskt fisk, stinkande ost och orientaliskt te. Jag minns alla starka färger från alla olika hörn, från grönsakerna vid frukt och grönsaksboden till de illröda fetaostfyllda paprikorna vid Prima Delikatesser.

prague 2

prague 3

prague 4

prague1

osterrike1

osterrike2’Världens vackraste bibliotek’ och sommarmagisk risotto i Österrike.

stockholm drift 2

obertraun hallstatt 2

obertraun hallstatt1

obertraun hallstatt3Magiska vyer från Hallstatt (som finns med på UNESCOs världsarvslista) och Obertraun.

01

0

japansk curryNathalies paradrätt enligt sambon: Japansk curry.
stockholm drift 1 bio rio gotland
Alla bilderna i inlägget är av Nathalie Cantacuzino.