Husmanskost med gott samvete från Saluplats Husman

blodpudding svensk husmanskost stockholmkroppkakor svensk husmanskost stockholm
Blodpudding och handgjorda kroppkakor.

Hösten är perfekt för husmanskost på många sätt. Men Lotta Lundgren varnar för fenomenet långkok i artikeln “När dörren till köket slår igen” i tidningen Bang. Hon menar att anledningen till att många maträtter fallit i glömska är att de är tidskrävande att laga och problematiska ur fler synpunkter än en:

“Mormor levde större delen av sitt liv i sitt lilla opraktiska kök. Så snart frukosten var bortplockad satte hon igång med den lunch som skulle stå på bordet när morfar kom hemknallande på sin lunchtimme. Innan hon började med middagen hann hon i allmänhet både damma, stryka och hiva in en plåt mördegskakor i ugnen. Jag tror aldrig jag har träffat en människa som avskytt mat och matlagning mer intensivt än min mormor (det skulle i sådant fall vara min farmor Elsa).” skriver Lundgren till exempel i artikeln.

En och annan helg lyckas en med långkoket men för det allra mesta är det färdiglagat som gäller och då tackar vi allt tackbart för Saluplats Husman. På Hötorgshallens nedre plan kokar grytorna dagarna långa, potatisarna rörs ihop till perfekta mosar och blodpuddingen smakar som den alltid gjort. Men inte på bekostnad av mamma eller mormor utan för allt de fantastiska kockarna där gör ett underbart jobb dagligen <3

quesadillas fyllda med prastost och parmaskinka
Quesadillas fyllda med prästost och parmaskinka.

swedish meatballs stockholm homecooked
Handgjorda köttbullar och wallenbergare med potatismos lagad från grunden.

knaperstekt schnitzel
Knaperstekt lunch-schnitzel.

svenska klassiker stockholm husmanskost 2
Delibricka med svenska klassiker, såsom kallrökt fläskkarré från Jokkmokk.