fbpx

Sverige

Choklad på 5 olika sätt från Hötorgshallen

Nu när chokladens egna dag (11 november) ligger precis runt krönet så känns tiden rätt att påminna om lite ovanliga  chokladvarianter som du kan hitta i Hötorgshallen. Både i drickbar, ätbar och kunglig form: 1. Ölandschoklad hos P&B Öland ligger visserligen inte lång bort, men dessa praliner har ändå kommit en lång väg. De har nämligen …

Choklad på 5 olika sätt från Hötorgshallen Read More »

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm

Har du hört om stridsäpplet som gudinnan Eris startade det trojanska kriget med? Det sägs vara en kvitten. I den grekiska mytologin så var gudinnan Eris inte inbjuden till ett bröllop, så av ilska kastade hon då in ett äpple i festsalen med orden “Till den vackraste”. Naturligtvis ansåg de flesta av gudomligheterna på festen …

Trojansk tårta: Päronkaka med kvittenkräm Read More »

Surströmming från Borkbo hos Melanders fisk

Surströmmingspremiären har redan ägt rum i år – den 17 augusti – men om du inte har hunnit äta din surströmming än för i år, eller är sugen på mer, så kan vi rekommendera varianten från mikrosalteriet Borkbo. Borkbo Salteri ligger i Hälsingland, i ett gammalt fiskeläge utanför Enånger. Surströmmingen från Enånger är något alldeles …

Surströmming från Borkbo hos Melanders fisk Read More »

Kantarelltoast med rökig Wälderschinken

Det är kantarelltoastens tid att skina. Denna ljuvliga höstskapelse passar till det mesta, och helt för sig själv för den delen. Men alla goda ting är tre som de säger. Denna höst fick Österqvist föreslå ett tillbehör. Låt oss presentera: Österrikiska Wälderschinken. Till synes en vanligt skinka men smaken är saftig, kraftfullt rökig och rustik, …

Kantarelltoast med rökig Wälderschinken Read More »

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad

Ett fräscht recept som sätter guldkant på helgmiddagen. Det här receptet kommer från Havs egen kokbok. Smaklig öring! Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad   Spara Skriv ut Portioner: 4 Ingredienser Öring: 4 bitar öring à 180 g 1 msk smör 4 dillstjälkar salt och pepparBlomkålspuré: ½ blomkålshuvud 1 schalottenlök, finhackad 1 vitlöksklyfta, …

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad Read More »

Empanadas med Wallenbergare

Trend-pirogen empanadas kan fyllas med det allra mesta. Köttfärs, ägg, oliver, tonfisk, chorizo och wallenbergare. Du läste rätt, Saluplats Husman har tagit fram en egen tolkning av den populära pirogen och kombinerat det bästa från två kök: spanska empanadas med svenska wallenbergare. Utmärkt att äta på stående fot – ett stycke husmanskost i ett smidigt …

Empanadas med Wallenbergare Read More »

Sensommar-strömming

Än är inte sommaren slut, eller hur? Här kommer ett ljuvligt recept på strömming som du serverar tillsammans med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos. Perfekt en sensommarkväll! Strömming med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos   Spara Skriv ut Portioner: 4 Ingredienser STRÖMMING 600-700 g strömmingsfiléer 1 aska (33 cl) ljust öl 1 tsk …

Sensommar-strömming Read More »

3 sensomriga och bäriga efterrätter

De flesta har börjat jobba igen efter semestern och innan man vant sig är man kanske lite extra trött. Därför hittade vi några superenkla efterrätter som förlänger smaken av sommar och är lätta att fixa, kanske av bären du plockat under sommaren? Sandins frukt och grönt har förstås annars plockat dem åt dig. #1. Bär …

3 sensomriga och bäriga efterrätter Read More »

Så gör du egen sirap med mynta

Nu prunkar det av grönska i mångas trädgårdar och balkonglådor, och det är dags att skörda örterna av ditt hårda arbete under sommaren. Eller hårt och hårt, mynta växer ju lite som ogräs i Stockholm. Men ogräs är det ju inte, tvärtemot är mynta så väldigt friskt och gott, för att inte tala om hälsosamt …

Så gör du egen sirap med mynta Read More »