Enklaste sättet att komponera en måltid på

Ibland går man liksom i vardagen och tror att allt är mycket krångligare än det egentligen är. Att man alltid måste laga superkrångliga grytor eller rätter där bara grönsakshackandet tar en halvtimme. Men om man oftast har en grundstomme att utgå ifrån så behöver den här vad-ska-jag-äta-ångesten inte ens existera. Så kan man laga mer avancerade rätter när man själv hinner och orkar, liksom. Himla smart.

Prova att tänka så här (inspirerat av tallriksmodellen):

Steg 1: Utgå från proteinkällan, t ex vegetarisk biff (som innehåller protein), köttfärsbiff, kyckling, lax eller något annat. Om du inte har en sådan tydlig proteinkälla: Hur kan du få in protein i måltiden? Det mättar nämligen väldigt bra!

TIPS! Laga dina proteinkällor en ledig dag och frys in i små fryspåsar. Då kan du bara välja och vraka och plocka fram och kombinera.

Steg 2: Addera någon kolhydratkälla, som pasta, matvete, bulgur, tortilla, potatis (stekt, kokt, i ugnen)

Steg 3: Något som gör det krämigt! Guacamole, hummus, någon god röra från Bosphorus eller bara en klick yoghurt.

Steg 4: Grönsaker! Råa grönsaker, kokta eller stekta. Kanske lite haricots verts som du steker i olja och vitlök och sen har i en burk i kylen några dagar? Eller en stor blandad sallad som du också kan göra en dag och sen plocka av till flera måltider.

Sim salabim, så har du en färdig hemlagad måltid med alla näringsämnen du behöver. Lifehacks ftw!

Tack till bloggaren Jessicas viktiga mål för tipsen.