Picknickdagen

I morgon den 18:e juni så är det internationella picknickdagen. Personligen älskar jag picknick. Som tur är råkar ju Stockholm dessutom vara något av den ultimata picknickstaden, och Hötorgshallen den ultimata picknickmathallen. Där finns allt från delikata röror, korvar, oliver, baguetter och småostar i perfekt picknickformat – till färdiglagade maträtter i take away-lådor.

picknickinsp
Picknickmat från Hötorgshallen. Foto: Anders Bergersen.

När jag är ute och reser försöker jag ha picknick så mycket det bara går. Få saker slår känslan av att blicka ut över ett azurblått hav eller snöbeklädda alptoppar med en kopp termoskaffe, riva av en bit baguette och lägga på en stor bit krämig getost. Här kommer lite picknick-inspiration från tre av mina favoritpicknickar ute i världen.

#1. Tågluffarpicknick

picknick
interrail-picknick-5
Under en tågluff genom Brennerpasset, på väg från München till Venedig, dukade vi upp inne i kupén. Inhandlat från en marknad: körsbärstomater, hummus, mozzarellor, saltgurkor, färskt bröd, korvar, skinka och ostar i stora lass. Oslagbart med gröna Sound of Music-kullar utanför fönstret.

#2. Raukpicknick

Gotland picknick
Påskpicknick i en rauk vid S:t Olofsholm på Gotland. Mammagjorda smörgåsar och chokladägg.

#3. Alp-picknick

expedition-arcada-picknick-4
expedition-arcada-picknick-2
På toppen av en fransk alptopp vid La Grave, Frankrike. Med en fransk baguette (så klart), färskost, tonfiskröra på burk, fazerchoklad (det var ett finskt gäng) och thermokaffe. Mums.

Vilken är din bästa picknickplats?