Belgiska våfflor på våffeldagen

Belgiska våfflor syntes för första gången på världmässan i Bryssel 1958. Då serverades de med florsocker och jordgubbar och blev en sådan succé att en belgare vid namn Walter Cleyman introducerade dem på den nordamerikanska marknaden 1962.


Den typiska belgiska våfflan är högre, lättare och fluffigare än en klassisk våffla. De är även större än vanliga våfflor, så det är en fördel om du har ett speciellt järn när du steker dem. Googla ”Belgiska våffeljärn” så hittar du en del. Annars går de helt ok att göra i vanliga järn också.


I USA serveras våfflorna inte sällan med enbart en klick smör. Ägg och bacon äts också som tillbehör mellan två tjocka, krispiga våfflor. Kombinera dem hur du vill helt enkelt, vad du än lägger på smälter perfekt in i våfflans kvadratiska mönster..

Belgiska våfflor
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 10
Ingredients
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl strösocker
  • 2 st äggulor
  • 2 st äggvitor
  • 1 tsk salt
  • 4.5 dl mjölk
  • 120 gram smält smör
Instructions
  1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke.
  2. Vispa därefter ihop äggulor, mjölk och det smälta smöret i en annan bunke och rör ner i mjölblandningen under omrörning.
  3. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten. Mixa allt tills du har en slät och fin smet, utan klumpar. Grädda våfflorna i ett våffeljärn. Smöra emellanåt.
  4. Servera med en klick smör, skivad banan, glass, bacon eller precis som de är!