Pavlova med citroncurd, granatäpple och yoghurtsorbet

En söt marängdans med syrliga toner av citron, granatäpple och yoghurt! Pavlovan som har fått sitt namn av prima ballerinan med samma efternamn, är en utsökt dessert eller kalastårta. Jag har tidigare bloggat om den prima pavlovan, men här kommer även ett smarrigt recept på hur du gör en alldeles egen! Receptet är skapat av kocken Olle T Cellton och publicerades i tidningen Hallen, nr 10, 2016.

pavlova

Pavlova med citroncurd, granatäpple och yoghurtsorbet
Ingredients
  • CITRONCURD
  • 3 citroner, finrivet skal och pressad juice
  • 100 g osaltat smör
  • 200 g strösocker
  • 3 ägg, lättvispade
  • <br/><br/>
  • YOGHURTSORBET
  • 3 dl hemmagjord eller turkisk yoghurt 1
  • ½ dl vatten
  • 150 g strösocker pressad citronjuice
  • <br/><br/>
  • PAVLOVA
  • 130 g äggvita (ca 4 ägg)
  • 260 g strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk maizena
  • 1 sats citroncurd
  • 1 sats frusen yoghurtsorbet, ev smaksatt med lite rosenvatten
  • 1 granatäpple, plockade kärnor
  • 40 g skalade pistaschnötter, grovhackade
Instructions
  1. CITRONCURD
  2. Värm citronskal, -juice, smör och socker i ett vattenbad under omrörning tills sockret lösts upp. Tillsätt äggen och rör om med en slickepott tills smeten tjocknar.
  3. Häll upp i steriliserade burkar med tätt slutande lock. Lägg en bit bakplåtspapper överst i burken för att minimera luftkontakten. Försluten håller den 2 månader i kylen.<br/><br/>YOGHURTSORBET
  4. Gör en sockerlag genom att koka upp vatten och socker tills sockret lösts upp. Låt svalna.
  5. Blanda sockerlag och yoghurt, pressa i lite citronjuice. Kör i glassmaskin tills sorbeten är klar.<br/><br/>PAVLOVA
  6. Sätt ugnen på 140 grader.
  7. Vispa äggvitorna med en elvisp eller i en köksassistent tills de börjar skumma lätt, tillsätt sockret lite i taget. Vispa på hög hastighet till en fast maräng.
  8. Rör ihop vinäger och maizena och häll ner i marängen, vispa några varv. Skeda upp all maräng i en hög på en plåt med bakplåtspapper och platta till den lite med en slickepott till en ojämn rund maräng, cirka 20 cm i diameter.
  9. Ställ in marängen mitt i ugnen, sänk temperaturen till 120 grader och baka 1 timme.
  10. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar och kallna långsamt tills den är sval. Öppna eventuellt ugnsluckan om du har bråttom.
  11. Lägg stora klickar av citroncurd här och var, skopa ut en massa sorbet, strö över granatäppelkärnor och pistaschnötter