White day (14 mars) – japanska alla hjärtans dag

white day japan valentines chocolate 1
Chokladpralinerna från Öland hos P&B  Hötorgshallen är de ultimata kärleksförklaringarna på White day.

I Japan firas alla hjärtans dag den 14 februari på så sätt att det är kvinnorna som uppvaktar männen (i hetero-relationer det vill säga, för hbtq-communityt finns det två olika dagar att fira kärleken på).
Oftast sker uppvaktningen genom att det ges bort choklad.

Olika chokladsorter signalerar olika saker, till exempel finns det Giri choco (obligatorisk choklad) och Honmei choco (sann kärlek-choklad). Giri ges till bekanta medan honmei är för romantiska förbindelser. Men utöver detta finns några andra regler:

Vit choklad: Låt oss vara vänner.

Mjölkchoklad: Jag tycker om dig.

Chokladkakor: Jag älskar dig.

white day japan valentines chocolate 2
Kakor med budskap i söta former.

Det gäller att få till rätt kakbudskap med andra ord. På White day som infaller den 14 mars är det dags för männen (eller den motsatta parten oavsett kön) att ge något tillbaka och även besvara kärleksförklaringen. Samma regler gäller då som för Alla hjärtans dag.

Det kan tyckas rörigt men poängen är enkel: ge choklad, sprid kärlek och turas om att uppvakta varandra, vare sig det rör sig om bekanta, vänner eller partners. Love is in the cookie!

white day japan valentines chocolate 3
Rosaglittriga lakritspraliner doppade i vit choklad är en perfekt present för bästisen. Även dessa finner du på P&B på Hötorgshallens gatuplan.