Getfärs – bu eller bä? (Svaret är bä)


Getkött är inte jättevanligt på middagsbordet i Sverige, det går knappt att hitta något om det när en googlar. En tråd heter ”Äta Get kött?”  vilket säger en del om kunskapen kring ingrediensen, vilket är synd – getkött är en riktig delikatess!

Getkött är magrare än rött kött och har inte samma koftliknande smak som en del fårkött har. Trots att googlebarheten är medioker när det kommer till getköttet så är det faktiskt ett av världens vanligaste kött, och det är dessutom omgivet av få religösa tabun.

Så testa att byt ut fårköttet nästa gång du gör lammbiffar – Latinamerikanska Livs har lägligt nog fått in en omgång riktigt fint färskt getkött från Näsbön att experimentera med:

Getfärsbiffar med myntayoghurt
Ingredients
  • BIFFAR:
  • 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 2 msk Köftekrydda Spice Mix
  • 1 gul lök
  • 500 g getfärs
  • 1/2 tsk salt
  • smör till stekning
  • SALLAD:
  • 1 huvud grönsallad
  • 125 g cocktailtomater
  • 2 nektariner
  • 1-2 msk Granatäppelsirap
  • TILLBEHÖR:
  • Bulgur, Mellangrov
  • Myntayoghurt
  • Baba Ghannouge
Instructions
  1. BIFFAR: Blanda mjölk, ströbröd, ägg och kryddor i en bunke. Låt det svälla några minuter.
  2. Skala och hacka löken. Lägg i bunken tillsammans med färsen.
  3. Krydda med salt och arbeta till en fin färs. Forma till biffar.
  4. Bryn biffarna i smör i medelvarm stekpanna, ca 4 minuter på vardera sida.
  5. SALLAD: Skölj och riv salladen i stora bitar och lägg i en skål. Dela tomaterna på hälften och skär nektarinen i skivor. Blanda ner i salladen och ringla över granatäppelsirap.
  6. Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen, gärna i buljong.
  7. Servera biffarna med sallad, myntayoghurt, bulgur och baba ghannouge.

Recept och bild av Sevan.