Allt för grillen i Midsommar

Sill, färsk potatis, lax och jordgubbstårta är alla trogna inslag på midsommarlunchen. Men efter att du dansat små grodorna, hoppat säck och spelat kubb är det dags för nästa midsommartradition, du tänder grillen! Vi har snackat med Leffe på G-Nilssons Livs som gett oss sina 5 bästa tips för att lyckas med grillningen i Midsommar.

Leffes grillskola

Hälften — Hälften 
Om du grillar på kolgrill är det ett bra tips att bara fylla hälften av grillen med kol. Då har du möjlighet att lägga över köttbitar så att de får “vila” innan det är dags för servering. Det är också smidigt om dina gäster vill ha olika stekgrad på sitt kött eller om du grillar nötkött och fläsk samtidigt.

Håll koll på temperaturen
Investera i en köttermometer till Midsommar så behöver du aldrig mer chansa vid grillen. Gillar du att äta ditt kött medium ska du ta bort det från grillen när innetemperaturen är runt 48 grader och låta det vila i 15 minuter i folie — då är det perfekt rosa i mitten när det är dags för middag.

Grilla större styckningsdetaljer
Testa att grilla biff eller entrecôte på ben på Midsommar! Att grilla större styckningsdetaljer gör att köttet håller sig mört och dessutom blir det en extra känsla av gemenskap att tranchera köttet direkt vid bordet. Tänk på att skära bitarna tvärs över fibrerna och inte lägst med köttets riktning.

 Marinera med lime och kiwi
Ska du käka nötkött är det värt att marinera det i lime och kiwi innan du grillar. Lägg köttet i marinaden lagom till sillunchen så är det mört och fint tills du ska lägga det på grillen till middagen.

Låt glöden ta tid
Jag vet själv hur det är, man tänder grillen och sen står man där och otåligt tittar på kolen och tänker “nu är det väl ändå dags”. Det är då du ska vänta 15 minuter till — det gäller att ha tålamod om man ska få till den perfekta grillbädden. Lycka till !