Den funkar bra att grilla i stor bit efterso

Helgrillad entrecote med rub kansas style -> recept

helgrillad entrecote recept
Trött på midsommarsillen? No more lax? Fram med grillen och langa på en hel bit entrecote. Den funkar bra att grilla i stor bit eftersom att den är mör men har fett både utanpå och insprängt. Med en bra rub blir den sommarens vinnare på grillen enligt vår tidning. Entrecoten kan ni inhandla hos G.Nilsson Livs eller Latinamerikanska livsmedel imorgon, då har hallen öppet som vanligt. Sen gör du såhär:

Helgrillad entrecote med rub kansas style -> recept
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 7
Ingredients
  • Det här är en medelstark rub som passar till alla typer av kött. Den som vill ha hetare karaktär kan tillsätta ½ msk chiliflakes.
  • 1–1½ kg entrecote i bit
  • Rub Kansas style
  • ¾ msk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk hela korianderfrön
  • 1 msk hela gula senapsfrön
  • 1 msk hela
  • svartpepparkorn
  • 1 msk milt paprikapulver
  • 2 vitlöksklyftor
Instructions
  1. Stöt alla ingredienser i en mortel.
  2. Klappa köttet runtom med kryddröran. Låt stå 4–12 timmar i kylen före tillagning.
  3. Blanda rubben och gnid in köttet med den. Låt stå och dra en halvtimme eller mer.
  4. Grilla köttet i en klotgrill eller annan grill med lock cirka 1 ½ timme på låg, indirekt värme. Stick in en termometer i köttet. Tiden kan variera mycket beroende på köttets tjocklek och grillens temperatur. Den långa tiden gör att det blir fin stekyta till slut.
  5. Lyft bort köttet från grillen när det har nått en innertemperatur på omkring 63 grader. Låt det vila en kvart inslaget i aluminiumfolie. Skär sedan upp köttet i skivor, cirka en halv centimeter tjocka.
  6. Köttet behöver inte vara särskilt varmt när det serveras. Entrecote kan med fördel vara rosa och fast, men stekgraden bestämmer förstås var och en. Rester av köttet kan strimlas och användas i en god sallad.

Foto: Stefan Wettainen (från boken Grill– Bonniers Stora kokbok om att grilla).