Den här desserten av Leila Lindholm är lösningen för dig med sötsuget på plats och aningen för många pepparkakor kvar i skafferiet från julens firande – en så kallad frozen cheesecake med pepparkaka. Denna glasstårta kräver sin tid i frysen, men är värd varenda iskristall, dessutom är den så vacker att servera med en kvist vinbär och några små myntablad på toppen. Eller en handfull bär som får regna sporadiskt över tårtan. Kanske hela pepparkakshjärtan längs varje våning? En frisk och vintrig aperitif inför nyår helt enkelt ❄️
Leila Lindholms frozen cheesecake med pepparkakscrumble
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 8
Ingredients
- 4 ekologiska ägg
- 1 1/2 dl strösocker
- 200 g mascarponeost
- 4 dl vispgrädde
- 100 g pepparkakor
- 100 g digestivekex
- Röda vinbär, färska fikon eller andra bär till garnering
Instructions
- Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna). Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke och rör ner mascarponen.
- Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel) och varva med smeten i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
- Plasta formen noggrant så att smeten inte kan få kylskåpssmak.
- Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
- Frys smeten i minst 5–6 timmar.
- Vid servering, spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
- Servera med röda vinbär, fikon eller andra bär.
Recept: Leila Lindholm, foto: Wolfgang Kleinschmidt.