Mazarinkaka med citron och kardemumma

Fantasires iväg till sommaren litegrann med den här supersomriga mazarinkakan. Lättlagad och extremt saftig, med smak av citron och kardemumma. Publicerades i Hallen #6, 2015.

Mazarinkaka med citron och kardemumma
Ingredients
  • 4 PORTIONER
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl fint råströsocker
  • 2 ägg
  • 1 msk hel kardemumma
  • finrivet skal av 1 tvättad citron
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • </br></br>
  • TILL SERVERING
  • lättvispad grädde</br></br>
  • MARINERADE JORDGUBBAR
  • 1 liter jordgubbar saft av 1/2 citron
  • 1 msk fint råströsocker
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund bakform, ca 1 1/2 liter.
  2. Riv mandelmassan grovt på rivjärnet. Vispa ihop mandelmassan, smör och socker med elvispen.
  3. Tillsätt äggen ett i taget.
  4. Stöt kardemumman fint i en mortel. Blanda kardemumma, vetemjöl, bakpulver
  5. och salt. Vänd ner mjölblandningen i mandelmassesmeten.
  6. Klicka ut smeten i den bröade formen.
  7. Grädda kakan i cirka 45 minuter.
  8. Stjälp upp kakan och servera gärna med lättvispad grädde och marinerade jordgubbar.
  9. </br></br>MARINERADE JORDGUBBAR
  10. Snoppa jordgubbar och skiva dem i skivor. Varva jordgubbar med socker och citronsaft och lägg i en burk.