Nyårsdessert: Madeiramousse signerad Edward Blom

Det här är en liten återskapning av Hötorgshallens tjusiga nyhetsbrev. För visst följer du det? En gång i veckan bjussas det i nyhetsbrevet på topprecept som följer årstiderna och högtiderna. Ibland är det handlarnas egna recept och ibland är det ett guldkorn från Hötorgshallens prisbelönta magasin. Denna veckan var det en nyårsdessert i världsklass på menyn: Madeiramousse av matconnoisseuren Edward Blom.

Skicka iväg ett mail med din mailadress till nyhetsbrev@hotorgshallen.se ifall du vill börja prenumerera. Här kommer receptet för dig som inte är på maillistan ännu:

Nyårsdessert, Madeiramousse signerad Edward Blom
Ingredients
 • 4 gelatinblad
 • 1 ½ dl söt madeira
 • 3 ägg
 • 3 dl rumstempererad vispgrädde 40 %
 • några stänk sockerersättning eller 0,6 dl socker
Instructions
 1. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Värm madeiran försiktigt i en liten kastrull och smält gelatinet i den.
 2. Vispa grädden hårt. Dela äggen och vispa gulorna lätt med sötningsmedlet, rör sedan ner dem i grädden.
 3. Ta någon dl av gräddäggblandningen och rör ner i madeira-gelatinblandningen. Rör sedan ihop allt. (Omvägen minskar risken att gelatinet ska stelna i trådar när det träffar grädden.)
 4. Smaka av att smeten är lagom söt. Den ska bara ha precis så mycket sötma att man förstår att det är en efterrätt.
 5. Vitorna vispas hårt med elvisp och vänds sedan försiktigt ned med stora rörelser. Häll upp i vacker skål och låt stå kallt några timmar tills det stelnat helt.
 6. Servering
 7. Vackrast är om man häller varmt vatten på baksidan av skålen och stjälper upp puddingen på ett fat, men den kan också serveras i sin skål. Lämpliga tillbehör är riven, mycket mörk choklad som bryter nt i smaken – eller en liten kompott gjord på körsbär och madeira, om man i stället vill framhäva det söta och fruktiga.

Receptet kommer från boken “Allting gott och alldeles för mycket” (Edward Blom och Gunilla Kinn Blom) och publicerades i Tidningen Hallen nr 8.