Tidningen Hallen bad Bosphorus att ta fram ett mustigt recept att värma sig med när midvinternattens köld är hård. Det blev denna delikata böngryta med pastrami och grönsaker.
Bosphorus vd Serdar Öztenar säger så här:
”Anatolien ligger i asiatiska delen av Turkiet och där har bajlväxter alltid spelat en viktig roll i mathållningen tack vare att de är näringsrika och innehåller mycket protein – man behövde inte äta kött till. Fortfarande äter man böngrytan som vardagsmat, gärna tillsammans med ris eller bulgur, men här har den piffats upp med pastrami.”
- 6 dl torkade små vita bönor
- 2 l vatten (att koka i)
- 4 msk smör
- 1 stor lök
- 2 tomater
- 2 gröna paprikor
- 1 msk tomatpuré
- 2 tsk salt
- en nypa nymalen svartpeppar
- 150 g pastrami/bacon eller annat torkat kött
- 1 l hett vatten
- Blötlägg torkade bönor över natten i kallt vatten. Nästa dag: koka bönorna i 2 liter vatten. Skölj bönorna noggrant när de kokat färdigt.
- Finhacka löken, skär tomaterna i småbitar och ta bort stjälkar och frön från paprikorna.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt löken och bryn tills den är gyllenbrun. Lägg hälften av tomaterna och paprikan i grytan, tillsätt tomatpurén och koka i några minuter.
- Lägg i de kokta bönorna och blanda med 1 l hett vatten, rör om och låt koka, lägg på locket.
- Tillsätt pastrami eller stekt bacon, blanda i 1 1/2 tsk salt.
- Låt allt koka i 10–15 minuter
- Lägg allt i en ugnsform. Sprid ut resterande tomater och paprika ovanpå.
- Baka i ugnen i 5–10 minuter på 200 grader.
- Innan maten serveras, strö nymalen svartpeppar på.
Recept från Hallen nr 8. Styling & receptbearbetning: Sanna Fyring Liedgren. Matfoto: Anders Bergersen.