För att kunna tillaga det här receptet behöver du lakritspulver, till exempel det här från Haupt Lakrits som går att köpa hos P&B Delikatesser i Hötorgshallen.
1-2 april pågår årets upplaga av Lakritsfestivalen. Lakrits kan vara så mycket mer än det där beroendeframkallande godiset som klistrar i tänderna. Lakrits i mat är inte bara gott, det sägs även vara nyttigt. Det finns studier som visat på att lakrits kan ha cancerförebyggande effekter.
1 KG – så mycket lakrits äter i genomsnitt varje svensk per år. Lakritskonsumtionen sägs vara 50-150% högre i övriga nordiska länder.
Här kommer ett recept från P&B Delikatesser på hur du tillagar en smaskig, lakritskryddad, rådjursstek med gräddsås, vitlöksfrästa kastanjechampinjoner och rostade rotfrukter.
- Du behöver:
- 6 kvistar färska rosmarinkvistar
- 1,7 kg rådjursstek
- 2 tsk lakritspulver
- 6 kvistar timjan
- 6 vitlöksklyftor
- 2 schalottenlök
- 100g smör
- 1 morot
- 7 dl grädde
- Salt och peppar
- 8 potatisar
- 2 palsternackor
- 2 morötter
- olivolja
- 300g kastanjechampinjoner
- 3 vitlöksklyftor
- Gör så här:
- Gnid in rådjurssteken med lakritspulver, salt och peppar.
- Bryn i stekgryta så att den får en bra, mörk färg.
- Lägg i rosmarin, timjan, vitlök, moroten och hackad schalottenlök och låt puttra under lock.
- Häll på 1,5 dl vatten och låt det fortsätta puttra.
- Skala och klyfta rotsakerna och lägg på plåt, häll över olivolja och smaksätt med salt, peppar och ev. timjan eller andra färska kryddor. In i ugnen 225 grader tills de är lagom mjuka ca 20-30 min
- Skala och hacka vitlöken och fräs i smör och tillsätt sedan hela kastanjechampinjoner.
- Steken är klar när termometern visar 60 garder och ta ur grytan och låt den vila i folie.
- Sila av skyn och häll tillbaka i grytan, tillsätt grädde och låt det reducera lite. Vill du ha såsen tjockare så red av den.
- Smaksätt med salt och peppar.