Bloggade tidigare i veckan om den smarriga fisken från Lofoten som fått sig en helt egen festival i Stockholm: Skrei. I nr 9 av tidningen Hallen så tipsade handlarna från Fiskeläget om sitt bästa Skrei-recept. Så här säger bland annat Johan Lönnberg om fisken:
”Det här är en personlig favorit då den är smidig, smakrik och enkel. Skrei är en vandringstorsk som simmar från Barents hav ner till Lofoten i Norge för att leka. Därmed är den perfekt att använda under säsong, mellan januari och april.”
Johan Lönnberg och Jacob Lannsjö från Fiskeläget i Hötorgshallen.
Torsken Skrei. Foto från Skreifestivalen.
Här kommer Fiskelägets bästa tips på Skrei-middag:
- 4 x 200 g torskrygg (skrej)
- 2 matjesfiléer
- 1 schalottenlök
- 50 g smör </br></br>
- SCHALOTTENKRÄM
- 5 stora schalottenlökar
- 2 msk smör
- 1 dl vitt vin
- 1 dl grädde </br></br>
- TILL SERVERING
- 800 g potatis + lite smör
- 1 citron, klyftad
- 8 kvistar dill
- 4 msk gräslök
- salt och nymalen svartpeppar
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Börja med att skala och koka potatisen.
- Gör schalottenkrämen: Skala och finhacka schalottenlökarna. Hetta upp smöret i en panna och låt löken svettas tills det blir mjukt och utan att det tar färg.
- Tillsätt vin och koka nästan torrt, häll sedan på grädde och koka ihop och mixa till en kräm.
- Smörstek torsken lätt och lägg i en ugnsform. Låt gå klart i ugnen ca 8 min eller tills fisken har 48 grader i innertemperatur. Salta och peppra lätt.
- Hacka matjessillfiléerna och 1 schalottenlök. Bryn 50 gram smör och tillsätt sillen och den hackade schalottenlöken.
- Slunga den nykokta potatisen i lite smör. Salta lätt.
- Fördela schalottenkrämen på 4 tallrikar. Lägg fisken ovanpå och skeda över det brynta matjessmöret. Avsluta med att garnera med gräslök, dill och citronklyftor. Servera med smörslungad potatis.
Styling & receptbearbetning: Liselotte Forslin. Matfoto: Ulrika Ekblom. Text: Emma D Markovic. Porträttfoto: Carlos Norlén.