Roasted Pork Belly – ugnsstekt fläsksida av Taylors & Jones

“Detta är en mycket förlåtande rätt. Det kan ibland vara svårt att få den fullkomligt perfekt, men det är också nästintill omöjligt att misslyckas.” 

Taylors & Jones om maträtten ugnsstekt fläsksida (Roasted Pork Belly) som finns med i deras kokbok Best oF British. Best of British är en bok full av brittiska recept skapade av korvmakarna Taylors & Jones:

“Mosat och beigebrunt. Kanske en stabbig pudding och en kopp te? Bilden av brittisk mat är sällan särskilt uppskattande när den kommer på tal i Sverige. Men nu ska den så ofta baktalade brittiska maten få upprättelse.”

Roasted Pork Belly – ugnsstekt fläsksida av Taylors & Jones
Serves: 6-8
Ingredients
 • 1,8 kg fläsksida med ben
 • 8 lagerblad
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 msk torkad rosmarin
 • 3 msk olivolja
 • 1 kg potatis av fast sort
 • salt
 • nymald svartpeppar
 • olivolja
Instructions
 1. Skåra ‰fläsksidan, en mattkniv är ett bra verktyg för detta ändamål. Mosa samman lagerblad, skalade vitlökskly‹ftor, rosmarin, salt och peppar med en skvätt olivolja i en mortel eller en köksberedare. Massera in kryddblandningen på ‰fläsksidan och ställ in i kylen medan du tar dig an potatisen.
 2. Sätt ugnen på 200 grader. Se till att ha ett galler mitt i ugnen. Skala potatisen och skär den i grova bitar. Koka i lättsaltat vatten cirka 15 minuter. Det ska fortfarande vara lite motstånd kvar i potatisen. Häll av vattnet och skaka potatisen i grytan varsamt några gånger. Det får ytan att bli mosig och alldeles krispig och härlig när potatisen rostas.
 3. Häll lite olivolja på en ugnsplåt och häll ut den kokta potatisen och låt den bara bli lite lätt oljig så den inte fastnar på plåten. Häll på ett glas vatten och ställ in plåten nederst i ugnen.
 4. Lägg in ‰fläsksidan i ugnen direkt på gallret med svålsidan uppåt. Den ska vara placerad så att fett och annat smaskigt kan droppa ner på potatisen under tillagningen. E‹fter 30 minuter är det dags att svänga runt lite på potatisen.
 5. E‹fter 1 timme och 15 minuter är det dags att ta ut potatisen. Lägg över den på ett fat och ställ åt sidan. Häll 1 glas vatten (eller 1 glas vitt vin om det finns att tillgå) på plåten och ställ tillbaka den under fläsket i ugnen. Höj ugnstemperaturen till 250 grader. För att svålen ska bli krispig och fin behövs ytterligare ungefär 15 minuter. Men det kan vara på sin plats att hålla ett öga på fläsket vid denna tid i proceduren. Det kan ta några minuter längre, eller några minuter kortare. Försök att inte öppna ugnen i onödan, för det kan osa väldigt.
 6. E‹fter totalt 1 ½ timme brukar fläsket vara klart. Ta ut det och låt vila. Under tiden smakar du av skyn som puttrar på plåten. Koka ihop den om det behövs.

Foto: Jakob Fridholm. Recept ur boken Best of Brittish, publicerat i Hallen nr 7.