Köttfri måndag

veggocollage

Någonting som börjar bli mer och mer populärt är att skippa köttet helt och hållet en dag i veckan och bara äta vegetariskt. Köttfri måndag som trenden kallas har även blivit stort internationellt, på engelska kallas det Meat Free Mondays eller Meatless Monday. Köttproduktionen är vår tids största klimathot så visst kan man väl tycka att en vegetarisk måndag i veckan kan vi väl åtminstone offra? Varje svensk konsumerar i genomsnitt drygt 1,6 kilo kött per vecka, vilket är nästan dubbelt så mycket mot vad vi åt 1990, så tycker det är dags att vi gör någonting åt saken.

Sådan tur att internet dessutom är fullt av fantastiskt smarriga vegetariska uppslag. Till exempel tipsar den fina bloggen Hjärtesmil om tio vegetariska recept som passar för en köttfri måndag och hela bloggen Vegoteket är full av inspiration. I collaget ovan har jag också försökt samla inspiration för vegetarisk mat från världens alla hörn.

Från vänster till höger, uppifrån och ned:
Purjolök & potatissoppa
Nässelsoppa (eller spenat om du inte kan plocka nässlor) med ägg
Marockansk sallad består av massor av småskålar med olika innehåll, t ex morotssallad med mandel, bondbönshummus (bessara), auberginesallad, rödbetssallad.
Italiensk parmesanig lasagne med mandelpesto, körsbärsoliver och färsk basilika
Pasta arrabiata
Lax med pesto, pinjenötter och ruccolasallad
Gurkvatten (ok ingen rätt kanske men friskt och gott och fint att titta på)
Marockansk tagine gjord på couscous och massor av goda grönsaker, citrusfrukter, russin och nötter