Med tanke på att haven är fulla av ett oändligt antal fisksorter är det egentligen lite konstigt att så få av dem hamnar på våra tallrikar. Oftast är de stora rovfiskarna mest populära. Medan de arterna minskar stadigt i haven så ökar småfisken.
För att förändra den tendensen och rädda haven gick världens kockelit för några år sedan ut i ”The small fish movement” med ett manifest för att uppmuntra folk till att äta ett bredare register av fisksorter. Nu börjar tänket sprida sig till allt fler restauranger.
Bland mindre fisksorter som smakar gott finns till exempel sardin, sill, löja, strömming, ansjovis men också musslor och ostron. I stället för att bara använda småfisken som mat till fiskodlingar kan vi äta upp den själva!
Hemlagad sill från Fiskeläget.
Musslor i sherry och apelsin –> recept.
Om du behöver inspiration kring vilka mindre fiskar du kan äta och hur du kan tillaga den är du välkommen till Fiskeläget, Melanders och Hav i Hötorgshallen!