Mustig kycklinggryta med plommon

Det är dags att skörda plommonen, förutsatt att du har ett träd i närheten alltså. Om inte så kan du köpa höstens tjusigaste frukt hos Sandins och sedan låta den sjuda i en höstig kycklinggryta à la Marcy på Piccolino.

”En mustig gryta som värmer en ruggig höstkväll. Gör en större sats, smakar ännu godare dagen därpå. Passar till vardagen såväl som festligare tillfällen.

Prisvärt, gott och enkelt att tillreda.

– Marcy Hassmén, Piccolino

I originalreceptet är det katrinplommon i grytan men vanliga plommon blir precis lika gott. Ugnsbaka dem en kort stund innan du steker dem i kastrullen så kommer den söta och saftiga smaken till sin rätt.

Kycklinggryta med katrinplommon
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 4 portioner rött ris
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt
  • 500 g kycklingbröst
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 200 g tärnade plommon
  • 200 g syltlök (eller smålökar)
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 msk mörk Balsamico
  • salt, svartpeppar och timjan
  • 500 g brysselkål
Instructions
  1. Hetta upp lite olja i en stor kastrull och tillsätt vitlöken. Fräs den utan att den blir bränd. Ha i riset och låt det fräsa med någon minut. Tillsätt angiven mängd vatten och koka enligt paketet.
  2. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i lite olja i en kastrull till det får lite färg.
  3. Tillsätt plommonen och löken, låt fräsa ca 1 minut.
  4. Tillsätt alla övriga ingredienser.
  5. Sjud på låg värme under lock, 15 minuter. Rör ett par gånger under tiden.
  6. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten.
  7. Servera grytan med riset och den kokta brysselkålen, låt gärna lite smör smälta i kastrullen tillsammans med kålen före servering.

Styling och recept: Liselotte Forslin. Matfoto: Ulrika Ekblom. Från Hallen #11