Varm buljong – höstigaste och trendigaste fredagsmyset

buljong-3
Den hetaste mattrenden i år är varm buljong! Den gjorde viral-succé när en av de hippaste restaurangerna i New York öppnade en takeaway-shop där de enbart sålde olika varianter av varm buljong – sedan dess har den poppat upp på de flesta trendiga platserna – från Broklyn, till London, till Tokyo. Som The Guardian rapporterar: det finns numera till och med buljong för katter.

buljong
Buljong görs vanligtvis på märgben från kyckling eller ko som tillsammans med lite grönsaker får koka länge, minst 24 timmar. Det är en både billig och enkel tillagningsprocess, men som en journalist konstaterade ”tid är pengar” – det är nog bara en tidsfråga innan vi ser fler svenska restauranger börja sälja färdig! Vill du göra egen buljong hittar du recept här (ingredienserna i Hötorgshallen, så klart).

buljong-2
Flytande buljong sägs vara både fettsnålt och supernyttigt, den är återfuktande, anti-inflammatorisk och innehåller kollagen – ett protein som är bra för våra egna ben, leder och hy. Men framför allt är varm, rykande buljong i en stor skål den ultimata höstdrycken att mysa med i soffan.