Sommarens bufféer blir lätt många så det g

Kalvfilé från G. Nilssons livs med citron, fänkål och koriander

kalvfile
Foton av Wolfgang Kleinschmidt.

Sommarens bufféer blir lätt många så det gäller att effektivisera lagningstiden för att inte låta den sluka en för stor del av semestern. I det 6:e numret av Hötorgshallens egna tidning Hallen nr. 6 finns det här goda receptet på kalvfilé. Fördelen är att den kan förberedas i god tid och filén kan med fördel marineras i kylen över natten. Sedan är det bara att duka fram på festdagen. Enkelt, gott och somrigt.

Om du är osäker på hur köttet ska tillredas på bästa vis är det bara att fråga grabbarna på G. Nilssons livs, de är kunniga och matglada och deras svenska kalvfilé är i verklig toppklass.

Kalvfilé med citron, fänkål och koriander
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 6
Ingredients
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 msk fänkålsfrön
  • ½ tsk chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • finrivet skal av 1 tvättad citron
  • 1 kg kalvfilé
  • smör till stekning
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
Instructions
  1. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Stöt koriander och fänkålsfrö grovt i en mortel. Blanda frön, vitlök, chiliflakes, olivolja och finrivet citronskal.
  3. Putsa kalvfilén från senor. Gnid in marinaden och lägg köttet i plastpåsar. Låt marinera ett par timmer eller övernatten i kylskåp.
  4. Ta ut filéerna så att de blir rumsvarma. Sätt ugnen på 100 grader.
  5. Hetta upp en stekpanna med smör. Salta och peppra köttet. Grilla den i ett par minuter på varje sida tills det fått fin färg.
  6. Lägg i en ugnsform och låt filén steka klart i ugnen tills innertemperaturen nått 65 grader. Det går fort! Ta ut och låt kallna helt. Skär upp i tunna skivor.
  7. Servera med gremolata, sardellmajonnäs, potatissallad och salladsblad.

kalvfile2
Tips från tidningen: ta med sköljda salladsblad och citron i klyftor. Det är gott till och fint att dekorera med.