Piccolino Bar med sina charmiga luncher, flörtiga bakverk och delikata kaffebar utgör något av Hötorgshallens hjärta på nedre plan. I köket jobbar kocken Marcy Hassmén som har persiska rötter. I nr 3 av vår kundtidning Hallen bjuder hon på receptet till en typisk persisk maträtt bestående av stekt kyckling med berberisris.
Att koka ris på persiskt vis är en vetenskap i sig, men med tungan rätt i mun går det och blir jättegott. Berberisbären adderar en frisk syrlighet till riset – och mängder av C-vitamin.
Kör en runda i Hötorgshallen för att fixa ingredienserna, sätt på någon persisk musik och dröm iväg till solens hetta och mjuka persikor.
- RIS
- 2 ½ dl basmatiris
- 1 kuvert saffran, ½ g + ½ dl kokhett vatten
- 25 g + 25 g smör
- 50 g torkade berberisbär
- 1/2 msk strösocker
- 50 g pistagemandel, grovhackad
- ½ dl matolja
- 1 msk salt[br][br]
- KYCKLING
- 1 kg färsk kyckling, gärna klubbor
- matolja till stekning
- 2 gula lökar, finhackade
- 1 msk gurkmeja[br][br]
- SKY
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk pressad citron
- 1 kuvert saffran, ½ g + ½ dl kokhett vatten
- ¾ l kycklingbuljong
- Salt och nymalen svartpeppar
- RIS
- Skölj riset två, tre gånger genom en sil för att få bort överflödig stärkelse. Lägg det i en skål med rikligt med ljummet vatten och lite salt och låt stå minst en timme.
- Häll det kokheta vattnet över saffranet och låt det stå.
- Smält hälften av smöret i en panna, tillsätt berberisbären och socker och fräs en minut tills sockret smälter. Rör i den hackade pistagemandeln.
- Koka upp dubbel mängd vatten som riset med 1 msk salt.
- Häll bort blötläggningsvattnet från riset genom en sil och lägg det i kastrullen med det kokande vattnet. Låt sjuda under lock 5–7 minuter eller tills riset nästan fördubblats i storlek.
- Ta bort från värmen (det här steget är viktigt, riset får inte överkokas, då blir det klumpigt).
- Häll av vattnet från riset genom en sil.
- Häll oljan i riskastrullen och häll tillbaka riset och ställ kastrullen på spisen igen. Smält resten av smöret och häll det över riset. Lägg på locket med en handduk mellan.
- Låt kastrullen stå på medelvärme i 5 minuter, sänk sedan till låg värme och låt det stå så i 20 minuter.
- Blanda 1–2 deciliter av det färdigkokta riset med det utrörda saffranet, berberisbär- och pistagemandelblandingen och dekorera riset med det.[br][br]
- KYCKLING
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Hetta upp en rejäl skvätt olja i en stor panna och fräs löken och lite av gurkmejan så löken blir mjuk och vackert gul. Ta upp och lägg åt sidan.
- Bryn kycklingen i ytterligare lite olja med resten av gurkmejan och salta och peppra generöst. Lägg över kycklingen i en stor ugnsform tillsammans med löken.[br][br]
- SKY
- Häll lite olja i en stor kastrull och tillsätt tomatpuré. Låt det fräsa 1 minut under omrörning. Tillsätt pressad citron, det blötlagda saffranet och kycklingbuljongen. Låt det koka ihop någon minut.
- Häll blandningen över kycklingen och låt den gå färdig i ugnen cirka 20 minuter.