Ostar med smak av alpäng och bjällerklang

fantasiresor-austria-4
Har du någonsin undrat hur en alpäng smakar? I så fall är det dags att prova någon av Österrikes specialostar! Österrike har en flera hundra år lång osttradition och särskilt i de södra delarna finns många mindre gårdar där kossorna går ute året runt bland blåtonade alptoppar.

fantasiresor-austria-94
alpost
Jag var i Tyrolen i våras och besökte den lilla ostgården Kasplatzl mitt bland ängsblommorna.

Tack vare att kossorna enbart idisslar på tusen sorters blomster, örter, färskt gräs och hö så smakar mjölken ovanligt gott – mer aromatisk och mer hälsosam. Genom att inte pastörisera mjölken bevarar man dess egen bakteriekultur vilket skapar ostar vars smak du inte ens kunnat föreställa dig. Bergkäse och Alpkäse är de mest kända varianterna.

fantasiresor-austria-3
På bilden kan du ana ostarna Rettensteiner, Hintenbacher, Schöntaler och Gerstinger.

I Hötorgshallen heter osthimmelriket Jacksons ost och Saluplats Ost, deras utbud varierar varje vecka så ring i förväg för att dubbelkolla om de har några österrikiska delikatesser just för dagen. Även Österqvist säljer ett par österrikiska ostar, bl a Bergkäse. Sedan är det bara att sätta på lite tyrolsk joddling i högtalarna och du kommer snart känna alpluften fladdra i håret.